Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Vindkraft på Storgrundet

Anders Malmberg skriver om vindkraftsplanerna på Storgrundet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Olle Larsson

Annons

Till boende i Söderhamns Kommun!

Något stort planeras i kommunen. Något gigantiskt. Världens största havsbaserade vindkraftsindustri.

En del kallar det ”park”, men inte jag. ”Park” brukar betyda område för rekreation och avkoppling eller de facto innebära skydd av växter eller naturliv, som i Naturpark.

Denna liknelse kunde inte vara mer felaktig för det som planeras längs 70 procent av vår Jungfrukust. Strax utanför Storjungfrun (ett naturreservat), en jätteindustri som blir synlig minst 6 mil bort.

Annons

Är du i centrala Söderhamn, stanna till och titta mot Oscarsborg. Från vattenytan på Söderhamnsån upp till utkiksplatån är det 65 meters höjd. De verk som planeras blir 5 gånger högre, lika höga som självaste Eiffeltornet.

Området är så stort att om du ställer ett verk från områdets kant mitt i Strykjärnsparken, så sträcker sig området ända upp till Enånger. Eller strax bortom Glössbo, åt Bollnäs håll.

Annons

Söderöver, ja ner till Tönnebro.

Om du tar en biltur och åker dessa avstånd, tänk då också på att vid sidan av vägen finns det kraftverk 4 kilometer ut på varje sida av bilen. Gigantiskt var ordet. Ta också sveparean för en enda rotor som är över 70 tusen kvadratmeter, mer än 70 normala villatomter. Per rotor.

Varför är området så stort och verken så höga då?

Enkelt. Pengar. Den tyska firman som står bakom STOAB, som har tillstånd och söker ett nytt, utökat, just nu, vill kunna tjäna maximalt med pengar.

Jungfrukusten kommer att fullständigt översvämmas av dessa verk, en Jungfrukust som så ofta omnämns av Söderhamns kommun som en av sina viktigaste tillgångar.

Under samrådstiden skrev jag och ett par andra personer ett yttrande som på mindre än en vecka fick över 300 underskrifter, där vi alla motsätter oss denna etablering. Buller, Utseende, miljöaspekter, negativt påverkat djurliv, återvinning av rotorvingar. Problemen är många.

Opinionen är stor gentemot detta, och de politiker som är med och beslutar om tillstånd behöver inse att detta är en viktig och avgörande valfråga för många i kommunen. Värt att tänka på.

Annons

Gå in på denna sida och läs om ett mycket bättre alternativ för denna industri, att förlägga den och andra vindkraftsetableringar ute till havs.

https://soderhamn.se/sidor/kommun-och-politik/forslag-synpunkter-dialog/e-forslag.html

För att veta mer och få bra bevakning av denna oerhört viktiga fråga för Söderhamn, gå med i Facebook-gruppen "Rädda Jungfrukusten."

Anders Malmberg, sommarboende Enskär

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy