Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hassela

Läsartext
LÄSARTEXT: En efterlängtad uppvaktning

Klass 4-5 i Hasselas Artur Engbergskolan uppvaktades med tårta och bokgåva efter den uppmärksammade lösningen av Runmysteriet i Ersk-Matsgården.

Detta är en läsartext.

Från vänster: Anna Björk, Klara Råbom, Elina Söderlund, Elin Hammarström, Pirajet Medstam, Vincent Svensson och som uppvaktande medlem från hembygdsrörelsen Örjan Tjärnström.

Annons

Som framgått av tidigare reportage i tidningar och TV fanns samband med ristningarna på Ersk-Matsgårdens timmerstomme med utvandrande personer från norra Hälsingland som sannolikt utförde den beryktade Kensingtonstenen i Minnesota under 1800-talets mitt. Dess äkthet har varit omdiskuterad. Hembygdsföreningarnas Hälsingekrets fick i sin årsskrift, Hälsingerunor 2020, nöjet att få rapporten om den uppseendeväckande händelsen.

Annons

Annons

Anna Björk som lärare berättade att hon tillsammans med fem elever i klass 4 under förra skolåret jobbade på problemet och dess lösning. Nyheten spred sig snart i massmedia och experter från Riksantikvarieämbetet och Vetenskapsradion kom för att se och uppvaktade förra hösten med tårta och medalj.

Anna Björk berättade nu att ytterligare runristningar har hittat i andra byggnader. Elevernas favoritämnen har varit historia och vikingaliv varför kan förväntas att eleverna framtidssysslor blir arkeologi. Klassernas intresse för bygdehändelser av denna dignitet finns varför Hälsingekretsen ser gärna att fler rapporter kan komma till allmänhetens kännedom.

Örjan Tjärnström

Läs även: Djävulen i Hassela – Anna Björk lyckades tyda de obegripliga runorna: "Som en deckargåta"

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy