Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Storgrundet – projektet utan proportioner

Blir du nyfiken att besöka en sådan här park? Tyvärr går det inte för det finns ännu ingen byggd, någonstans på jorden, skriver Stefan Hultquist i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Therese Nilsson

Annons

Utan att ta politiskt parti om den vindkraftpark WPD planerar i Söderhamns skärgård – eller vem som är för eller emot vindkraft – behöver vi lyfta lite proportioner. Det är en viktig fråga för demokratin att alla förstår vad som händer.

Tänk att du bygger lego med ungarna i ett vanligt rum med 2,40 meter till tak. Om ni leker att ni är legogubbarna på golvet och vill bygga ett skalenligt vindkraftverk får det inte plats i rummet. Alls. Ni behöver bygga utomhus.

Annons

Annons

På gaveln till ett 1,5-planshus går ett 7,4 meter högt skalenligt legotorn in precis under taket, om huset är byggt på en sockel. Ni är legogubbarna på marken som tittar upp mot taknocken. WPD planerar för 83 sådana vindkraftverk om 320 meter. Eiffeltornet mäter 324 meter, mast inräknad.

Ytan för etableringen motsvarar 26 750 fotbollsplaner. En bra jämförelse till lands är att ställa ut tornen i sjön Bergviken. Men då skulle endast 19 kraftverk få plats. Fyller vi också sjöarna Marmen nedströms och Varpen upp till Bollnäs har vi placerat ut en tredjedel av tornen. Vi behöver 4,5 Bergviken för att rymma alla torn. Dellensjöarna rymmer inte heller de fler än 57 av de 83 tornen.

Området för etableringen går långt utanpå själva Storgrundet. Ungefär som att hela skärgården utanför Söderhamnsfjärden får en egen yttervägg.

Söderhamns kommun har ett fönster mot havet på 33 kilometer, fågelvägen från Skärså i norr till Trollharen i söder. Området för etableringen är ca 10 kilometer brett och sträcker sig 24 kilometer i nord-sydlig riktning. Det motsvarar alltså drygt 70 % av Söderhamns samlade utsikt mot havet. Visserligen något förskjutet mot Gävle, men Gävle har också sagt nej till andra projekt i området.

Blir du nyfiken att besöka en sådan här park? Tyvärr går det inte för det finns ännu ingen byggd, någonstans på jorden. Det finns inte ens ett enskilt vindkraftverk av den här typen. Jag gillar verkligen teknik och uppfinningar. Jag menar också att vi alltid ska försöka så gott vi kan. Men är det ens möjligt att ge tillstånd för teknik som inte finns? Är det här experimentet verkligen vettigt?

Stefan Hultquist, Enskär

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy