Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraftsutbyggnad längs Söderhamnskusten

Insändare
REPLIK: Besinna er, miljöpartister

Varför i hela fridens dagar skulle vi låta oss mutas till att offra vår skärgård och vårt hav? skriver Barbro Rabenius i en insändare om vindkraften.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Miljöpartisterna Tovatt, Metz, Ling och Bromhed hänger sig åt önskedrömmar i Kuriren. De hoppas på skatteintäkter i mångmiljonklass från fastighetsskatten vindkraftsbolagen ska betala vid etablering i Gävleborg. Intäkter som skulle tillfalla de kommuner som upplåter hav, skärgård och kustband till de utländska intressena. Söderhamn bland annat.

Drömmar är en sak, verkligheten en annan. Även om Söderhamns kommun faktiskt skulle få en judaspenning till "skola, vård och omsorg" för att tillåta förvandling av allas vår skärgård till ett stort industrilandskap, tycker ju fler och fler berörda invånare att det vore en dålig affär. Alla bär tack och lov inte ideologiska skygglappar

Annons

Annons

Vi som hotas skulle också kunna bli delägare i vindkraften enligt Tovatt, Ling, Metz och Bromhed. Tack, men nej tack. Varför i hela fridens dagar skulle vi låta oss mutas till att offra vår skärgård och vårt hav?

Miljöpartiet gick en gång i tiden till storms för miljön i Sverige. I dagsläget ser de ut att vilja kasta ut barnet med badvattnet för att få den havsbaserade kustnära vindkraft som, förutom att vara en fossilfri och förnybar energiform, har mycket som talar emot sig. Miljöfarliga utsläpp. Igenslammat hav (särskilt vid uppförande av ett otal turbiner höga som Eiffeltornet, som detta handlar om). Negativ påverkan på fågelliv och fiskar. Ständigt lågfrekvent ljud. Ständigt blinkande ljus som kommer synas milsvitt omkring. Förstörd horisont för boende i skärgården. Kostnader för anslutning till det nationella elnätet, något som också inrymmer mycken miljöförstöring. Etcetera.

Maria Ripenberg citerar Naturskyddsföreningen på ledarplats i Kuriren 12 november: "Vi behöver inte offra höga naturvärden, skapa störningar och otrivsel för människor. Det som krävs är god planering, ömsesidig hänsyn och kompromisser".

Finns det ingen lämplig kompromiss vad gäller Svea vind offshores och WPD Offshores planer för Jungfrukusten bör projekten skrotas.

Annons

Men, återigen. MP tycks så förblindade av sin tilltro till vindkraft att de vägrar se helheten. Till vad skulle de utökade energiresurserna för övrigt användas? Serverhallar? Är det av godo för Gävleborg att bana väg för utökad näthandel på bekostnad av både miljön och den lokala fysiska handeln? Bara ett exempel.

Förvånande, att MP-gruppledaren i Söderhamns kommunfullmäktige Joann Ling inte ser sådana för det lilla lokalsamhället förödande framtidsperspektiv.

Barbro Rabenius, Söderhamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy