Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraftsutbyggnad längs Söderhamnskusten

Insändare
INSÄNDARE: Havsvinden – en elproducent

Regeringen bör lämna förslag om att slopa anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft, skriver Örnen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Efter att ha läst igenom två ledare och flera insändare bör många av oss läsare ta del av fakta och politiska beslut om utbyggnaden av vindkraften.

Centerpartiet i Söderhamn vill med ekonomiskt stöd av spanska Svea Vind och tyska WPD bygga vindkraftsparker vid Gretas Klackar och Storgrundet. Från Gävle, Söderhamn och Hudiksvall kommer man att se blinkande varningsljus från fyra stora vindkraftsparker.

Annons

Annons

Det ligger i linje med skogsägare i norra Hälsingland, som vill göra stora vinster från en etablering av en vindkraftspark i närliggande skogsområden..

Utvecklingen av vindkraft till havs ökar internationellt i rask takt. Kärnkraften skall fasas ut. EU storsatsar på vindkraft till havs. EU-kommissionen föreslår nu i november att energin från havsbaserad vindkraft skall 25-faldigas jämfört med idag till 2050. Prislapp för förslaget överstiger 800 miljarder. Sveriges riksdag antog i juni 2009 en planeringsram på 30 TWh vindel varav 10 till havs. Svensk Vindenergi värnar om ett elcertifikatsystem som belastar elkonsumenterna för en markbaserad utbyggnad av vindkraften.

Varför ska Norrland producera mera el för södra Sverige när det är Sydsverige som har elbrist. Vilket är rätt? Norrland har större uppvärmningskostnader och en industri som är storförbrukare av elektrisk energi.

Regeringen bör lämna förslag om att slopa anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft. Idag finns teknik som kan möjliggöra vindkraft i djupare vatten. I Sydkorea planeras en mycket stor park för flytande vindkraft 10 km från kusten som tar form med svensk teknik enligt Hexikons princip (bild finns i Ny Teknik).

Varför inte utveckla denna teknik i Östersjön som kan minska elbristen för Sydsverige och som minskar påverkan på kustområden och bestånden av flyttfåglar längs Ostkusten.

Örnen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy