Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Politisk okunskap inför ödesbeslut om primärvården – 17 läkare i upprop

Ett ödesbeslut om primärvården ska fattas på regionfullmäktige – måtte politikerna ta sig samman, skriver 17 läkare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Vi är många tidigare verksamma, aktiva och blivande specialister i allmänmedicin som med stigande oro ser vad som är på väg att hända med primärvården i Gävleborg.

Den 4 november beslutade nuvarande majoritet i regionstyrelsen att det från 1 juli 2021 ska bli fritt fram för primärvårdens utförare både offentliga och privata att bedriva primärvård på våra hälsocentraler med högst begränsad närvaro av distriktsläkare och distriktssköterskor. Den samlade oppositionen i regionstyrelsen reserverade sig mot beslutet. Frågan kommer upp till slutligt avgörande i regionfullmäktige 25 november.

Vi är fullt medvetna om att det saknas många specialister i allmänmedicin i landet och uttalat på våra hälsocentraler i Gävleborg. I början av 90-talet var så gott som alla tjänster besatta i Gävleborg, sedan har utvecklingen gått åt helt fel håll. Regionledningen har varit påfallande obekymrad över utvecklingen och idag befinner vi oss i ett läge där flera även mycket stora hälsocentraler nästan helt saknar fast anställda specialister i allmänmedicin. Regionen har inte alls lyckats leva upp till ambitionen att bemanna med egen personal. Under många år har istället andelen personal från bemanningsföretagen ökat.

Annons

Annons

Sjukvården i Gävleborg dras med stora ekonomiska underskott och nu väljer regionledningen att i stort förklara specialisterna i primärvården som onödiga och möjliga att ersätta med legitimerade läkare och legitimerade sjuksköterskor utan specialistutbildning. En radikal åtgärd som kommer att få konsekvenser för sjukvården som helhet och för befolkningens tillgång till kvalitetssäkrad primärvård!

Specialister i allmänmedicin är till skillnad från sjukhusspecialister skolade att hantera osorterade patientfall med oklara hälsoproblem. Den färdigheten inhämtas under den fem år långa specialistutbildningen efter avslutad AT-tjänstgöring och erhållen läkarlegitimation.

Vi anser att beslutande politiker i regionfullmäktige 25 november måste vara medvetna om primärvårdens omfattande uppdrag. I primärvården upptäcks tex 70% av all cancer. Här sköts den absoluta majoriteten av patienter med diabetes, hjärt-kärlsjukdom, astma/KOL, psykisk ohälsa, multisjuka äldre mm, och därtill barnhälsovård och konsultuppdrag i den kommunala äldrevården.

Om förslaget går igenom bortfaller snart möjligheten att på hälsocentralerna utbilda AT och ST-läkare i allmänmedicin och man stänger därmed dörren för att successivt bygga bort bristen på allmänläkare.

Annons

Måtte våra regionpolitiker ta sig samman och inse att föreslagna sänkta kompetenskrav på intet sätt kommer att lösa primärvårdens och sjukhusvårdens problem med tillgänglighet och ekonomi. En del av den kostnadseffektiva primärvården kommer istället att hamna i den betydligt dyrare specialistvården på sjukhus. Andra riskerar omhändertagande med bristfällig kompetens i primärvården.

Annons

I många regioner i Sverige är man nu på god väg att realisera de nationella strävandena om förstärkt och utbyggd primärvård. Låt inte utvecklingen i Gävleborg gå i motsatt riktning!

Caterina Alleque Cortez distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Dagmar Edung distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Lars Cedergren, ST-läkare allmänmedicin

Ylva Kindlund, ST-läkare allmänmedicin

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, distriktsläkare specialist i allmänmedicin

Annmari Lundberg, distriktsläkare specialist i allmänmedicin

Lisa Månsson Ryden, ordförande i SFAM Gävleborg, specialist i allmänmedicin

Marie Nordvi, distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Kristina Olofsson, distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Annons

Maria Orrhult, ST-läkare, allmänmedicin

Marianne Palmgren, distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Ivana Pickova, distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Emiliya Samedova, ST-läkare, allmänmedicin

Aase Schibbye, distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Anna Sidorson, ST-läkare, allmänmedicin

Monica Stroinska, distriktsläkare, specialist i allmänmedicin

Sara Strömbäck, ST-läkare, allmänmedicin

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy