Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Det finns inga skitjobb

”Skitjobb" – ett begrepp som jag har hört av ungdomar i klassrummen i hela Sverige. Oftast syftar detta till arbeten som städare, kassörer och restaurangbiträden (speciellt inom snabbmatsektorn). När jag hör det ordet så replikerar jag alltid: "Det finns inga skitjobb."

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Alla jobb behövs och dessa jobb är de viktigaste för er." Samma ståndpunkt har nått tiotusentals ungdomar i Sverige de senaste tio åren från mig och mina kolleger. 

En bra referens från McDonald's anser många arbetsgivare är en stor fördel när unga ska söka ett jobb. Vad innebär det att jobba på McDonald's? Det är ett bevis på att man har en vilja att arbeta. Att man är både engagerad och driftig. Samtidigt måste man komma i tid, kunna samarbeta, hantera stress och ta ansvar. Alla dessa egenskaper är högt aktade av alla arbetsgivare – oavsett titel och arbetsuppgifter.

Annons

Annons

Restaurangbranschen i Bollnäs gav mig en kickstart in på arbetsmarknaden när jag gick i gymnasiet. Detta var för mig den bästa start jag kunde få i yrkeslivet. Därför är det tråkigt att dessa jobb idag ersätts av digitala system. Idag beställer du inte längre maten av en människa. Du beställer den antingen via en skärm eller app.

Liknande utveckling sker i de flesta branscher just nu. Automatiska lager, internethandel, digitala redovisningstjänster och autonoma fordon är fenomen som redan nu ersätter människors jobb. Samtidigt tillkommer nya arbetstillfällen, men dessa behöver längre utbildning. De jobb som håller på att försvinna är idag många ungdomars första (och kanske viktigaste) jobb. Det är här de ska få lära sig samma saker som jag lärde mig under mina år i restaurangbranschen.

Mitt budskap till ungdomarna är tydligt. Istället för säga ”jag vill inte”, ”det låter tråkigt” eller ”orka” – säg ja till att hoppa på saker. Säg ja till jobb! Alla jobb behövs för att utveckla Sverige. Dessutom är de jätteviktiga för er.

Det vi gör på Arbetsmarknadskunskap är att vi direkt motverkar klassförakt och höjer ”skitjobben” till skyarna.

Ted Radgren, verksamhetsledare på Arbetsmarknadskunskap

Svar:

Det är bra att alla jobb värderas högt när elever får kunskap om arbetsmarknaden. Av artikeln på helahälsingland.se framgick dock att vissa elever säger att de kan tänka sig att ta jobb på lager eller snabbmatställe om det kniper. Ted Radgren sa då nej, nej, "det finns inga 'skitjobb' kvar längre".

Det kan lätt uppfattas som att sådana jobb varit skitjobb tidigare eller att de ska associeras med skitjobb, vilket förstås vore väldigt olyckligt.

Maria Ripenberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy