Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraftsutbyggnad längs Söderhamnskusten

Insändare
INSÄNDARE: Kommunerna ska fortsatt ha inflytande över vindkraftens etableringar

Miljöpartiet vill att mer av värdet från att installera vindkraft stannar i den egna kommunen, skriver fyra miljöpartister i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Olle Larsson

Annons

Miljöpartiets energipolitik går ut på att genomföra en demokratisk och folklig energiomställning till hundra procent förnybar elproduktion. Med helt förnybar el använder vi inte el som skapar farligt avfall imorgon eller utsläpp som skadar våra barn och barnbarn. För att ersätta fossila bränslen som förstör vår planet och våra barns framtid behövs en utbyggnad av förnybar energi och mycket av det kommer vara vindkraft.

Miljöpartiet vill att mer av värdet från att installera vindkraft stannar i den egna kommunen. Vi driver till exempel att fastighetsskatten för vindkraften ska gå till kommunerna. Det skulle bli en rejäl slant för varje ny vindkraftpark. Totalt skulle det i dagsläget innebära en halv miljard kronor tillbaka. För Gävleborg betyder detta, givet den mängd vind som fanns installerad år 2019, 48 miljoner kronor tillbaka till vår region. Den siffran skulle öka för varje ny etablering som sker i kommunen.

Annons

Annons

I Gävleborg planeras för flera havsbaserade vindkraftsparker – summan som skulle kunna bidra till ännu bättre skola, vård och omsorg här skulle alltså kunna bli långt mycket mer. 

Vi vill också göra det möjligt för närboende att äga andelar av den vindkraft som byggs. Dessa förslag är grön politik som är viktig för en demokratisk och folklig omställning till hundra procent förnybar elproduktion.

I en demokratisk energiomställning måste det finnas ett starkt lokalt inflytande, men det kan utformas på olika sätt. Syftet med att utreda det kommunala vetot är att göra processen för vindkraftsetableringar mer förutsägbar. Vetot kan idag användas sent i processen, utan motivering eller möjlighet till överklagan, och även i de fall där kommunen tidigare sagt ja och pengar redan investerats i projektet så kan projekt plötsligt stoppas. Vindkraften har i och med det en unikt ogynnsam position och den som vill investera riskerar att förlora många miljoner kronor utan att ens få en motivering till varför man fått ett nej.  

Kommuner kommer fortfarande kunna bestämma hur mark ska användas och bebyggas inom kommunen. Det är heller inte uteslutet att ett veto i någon form kommer finnas kvar.

Med nya tekniker för att producera stål utan kol, bilar som inte längre går på fossila bränslen utan på ren el och med nya jobb inom förnybar energi kan Sverige bli en klimatvinnare. Men kommunerna som producerar energin behöver också vara det.

Annons

Genom nya mer förutsägbara former för kommunalt inflytande över vindkraften, i kombination med att skatteintäkterna från fastighetsskatten stannar lokalt kan de kommunala klimathjältarna också se hur varje snurr på vindkraftverken stärker såväl den lokala skolan som den svenska klimatomställningen. Det är en grön omställning på riktigt.

Lorentz Tovatt (MP) riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Therese Metz (MP)  kommunalråd Gävle 

Joann Ling (MP) gruppledare Söderhamn 

Andréa Bromhed (MP) gruppledare Hudiksvall

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy