Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Söderhamn 400 år

Insändare
INSÄNDARE: Grattis Söderhamn till de fyra hundra åren

Nils-Erik Olsson skriver om Söderhamns historia med anledning av 400-årsjubileumet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Daniel Nilsson

Annons

Söderhamn grundades 1620 då gevärsfaktoriet startade sin verksamhet som gick ut på att förse Gustaf II Adolf med vapen. Det vapensmide som fanns runt om i bygden koncentrerades till Söderhamn.

Betydande jordegendomar innefattande bland annat Stugsund och Sandarne donerades. Det fastställdes också, att stadens vapen skulle utgöra av en pinass och två musköter. (Inte mycket att vara stolt över.)  Pinass var ett litet fartyg, som fanns i den svenska flottan, men vi gör lite våld på verkligheten och låter pinass påminna om båtbyggeriet, som var betydande i Söderhamn. Transport på vattnet var ju av stor vikt. Skärgårdstrafiken sköttes av bland annat Flink 1 och Flink 2 och Blända. Ännu finns hållplatser kvar från den tiden som till exempel Klapparvik, Djupvik och Utvik.

Annons

Oscarsborg

Annons

Få städer har så fint ”riktmärke” som Oscarsborg, som har bekostats av Söderhamns Sångförening och invigdes 1895. Det är 23 m högt och sammansatt av 3500 tegelstenar. Utsiktsplatån ligger 65 m över havet. Tidvis har det funnits servering där.

Ulrika Eleonora kyrka

Invigdes 1692 och har fått sitt namn efter drottning Ulrika Eleonora, som gjorde stora donationer till kyrkan. En centralkyrka med korsarmar och torn i mitten. Ritad av Nils Tessin d.y. En predikstol från tidigare nedbrunnen kyrka finns i kapellet på Storjungfrun.

Bild: Erik Wikström

Söderhamns Rådhus

Vid stadsbranden 1876 blev rådhuset svårt skadat men renoverades och fick 1878 sin nuvarande utformning i holländsk renässans. Ingången vetter mot Rådhusparken. Det kopparklädda rådhustornet når en höjd av 46 m.

Efter en av bränderna fanns det tankar på att bygga upp staden på ömse sidor om Söderhamnsfjärden. Men då kyrkan och rådhuset fanns kvar, byggde man upp staden där den funnits förut. Men för att så mycket som möjligt minska skadorna vid en ny brand, utformades stadskärnan med parallella gator och parker. En del av parkerna är dock numera bebyggda, till exempel den där polishuset ligger.

Obelisken 

Obelisken i Söderhamn skulle påminna om Söderhamns historia och göra ett pampigt för förbipasserande. Den köptes in från Örnsköldsviks stenhuggeri och en bronsmedalj med kungens porträtt beställdes från Stockholm. Den 6 november invigdes den. Söderhamns Sångförening hade varit engagerade och sjöng ”Hör oss Svea”.

Annons

Annons

Skärgården

Söderhamn har en av de tre vackraste skärgårdarna i Sverige. De övriga två är Stockholms skärgård och St. Annas skärgård i Östergötland.  Jag har haft glädjen att flyga över vår skärgård i helikopter. En upplevelse jag hoppas fler få vara med om.

I skärgården vill man ha vackert väder och då är det bra att bo i Söderhamn.  När F15 i Söderhamn förlades hit, var man mer beroende av vädret. Man hade inte stora möjligheter som nu att flyga med hjälp av instrument. Tur för oss!

Om du studerar väderkartorna i TV skall du märka, att det dåliga vädret ofta stannar ovanför eller nedanför Söderhamn.

Sport

Kungens kanna: På 1940-talet fanns det en friidrottstävling för läroverken, som hette Kungens kanna. Söderhamns läroverk erövrade det en gång. Broberg har fått sitt namn efter stadsdelen Broberg, där den första bandybanan Faxevallen låg. Brobergs Idrottsförening bildades 1919. 1947 tog man sitt första SM-guld.  När man kom hem var halva stan och blåsorkester en mottagningskommitté. Därefter erövrades fyra guld och fem silver. Efter det har ett flertal guld hämtats hem under 60- och 70-talet.

Söderhamns Ungdomsgårds Idrottsförening: SUIF bildades 1960 av ungdomsgårdens ledare Margareta Schnell. Kärnverksamheten består av träning/utbildning, tävling och lagspel. Svenska mästare i lag fem gånger, SM-silver 10 gånger, elitserieguld sju gånger. Har spelat 32 säsonger i bruten följd i högsta serien. I ”verkstäderna” har SUIF en stor hall med flera bord och en trappa upp ett ”motell” som ofta får ta emot spelare från andra klubbar på träningsläger. Sedan 1994 bedriver Staffangymnasiet ett bordtennisgymnasium tillsammans 

Naturligtvis kan det förekomma felaktigheter i denna ”uppsats” men i stort sett kan vi glädjas över vår stad och inte minst över alla trevliga söderhamnare!

Nils-Erik Olsson, Söderhamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy