Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Vad händer om den gode mannen inte är så god?

Vad händer om den gode mannen inte sätter brukarens bästa först, utan ser till egen vinnings skull? undrar signaturen Orolig vän.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

God man – ett ord som klingar positivt för de flesta av oss. Men vad händer om den gode mannen inte är så god? Det vill säga, inte sätter brukarens bästa först, utan ser till egen vinnings skull.

En god man har inte speciellt hög lön för sitt arbete, och man säger ofta att det nästan ska ses som frivilligt arbete. Men man kan få bonus om man lyckas hålla nere brukarens utgifter. Till exempel genom att ta bort dagstidningen, tv-kanaler eller dylikt. Men då tar man bort den lilla guldkant som kanske gör stor skillnad i brukarens vardag.

Annons

Annons

De står klart och tydligt att allt ska göras i samråd med brukaren, i de fall det är möjligt. Likaså står de att man bör ha goda relationer med anhöriga och personal och deras ord ska vägas in.

En god man som inte skapar dessa kontakter och istället utnyttjar sin makt genom att bara genomföra saker utan dialoger med ovannämnda bör ju ses som direkt olämplig och kan orsaka stora skador.

En person som inte har egenskaper som sympati, kunna lyssna in och faktiskt bara gör saker utan att varken informera personal eller anhöriga bör inte kunna arbeta med dessa tjänster.

Kommunen lyssnar inte på den oro och klagomål som kommer in och man hänvisar till sekretesslagen och att man inte fått in tidigare klagomål, och alltså väljer helt att bortse från dessa allvarliga brister.

Den gode mannen behöver heller inte förklara för personal eller anhöriga när man väljer att flytta brukaren från kommunen till annat boende och ny personal. Ett beslut som i allra högsta grad påverkar både brukaren dess anhöriga och personalen som känner personen bäst.

De kanske är dags att granska dessa tjänster och vilka som arbetar med dem. De har ofta flera brukare vars ekonomi de har ansvar för, för att få en dräglig lön.

Höj lönen och gör dessa tjänster mer attraktiva och så att de attraherar rätt personer, det vill säga sådana som känner ansvar och vill bygga goda relationer och behandlar brukare och anhöriga med respekt och lyhördhet.

God man, inte alltid så god….

Orolig vän

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy