Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Insändare
INSÄNDARE: Låt ungdomarna stanna – Sverige har inte råd

Gymnasielagen bör skrotas och ungdomarna borde få stanna, skriver Jim Svensk Larm (S) för styrelsen Socialdemokraterna Hudiksvall.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Vi är många som har starka känslor när det gäller den så kallade Gymnasielagen. Den innebär att om den nyanlända ungdomarna inte får en tillsvidareanställning inom sex månader från det att de slutat gymnasiet, så blir de utvisade.

Det har Sverige inte råd med!

Det kom en del ungdomar hit under 2015. De hade flytt från sina hemländer, där det är krig och terror. Det är märkligt att några i vårt land ser på dessa personer som om något oönskat när vi borde se på dem som en tillgång för vårt samhälle.

Sverige är trots allt ett mycket rikt land, som har utrymme att dela med sig. Många av dessa ungdomar har en otrolig vilja att visa det nya landet deras kapacitet och drivkraft. De inser att utbildning är nyckeln till en framtid och de vill att den framtiden ska vara i Sverige. De har en vilja att vara högpresterande i alla ämnen.

Annons

Annons

Läs även: Fast jobb före 12 december – annars utvisas Mahdi och Shoiab: "Lagen är absurd

Många kvalificerar sig för högskolestudier tack vare de goda studieresultat de får i gymnasiet och de siktar på att utbilda sig inom yrken där det är brist på personer med rätt kvalifikationer. Andra får yrkesexamen från gymnasiet och är alltså kvalificerade att ta ett arbete inom det yrket. Nu riskerar många av de som kom hit 2015 att utvisas då de måste ha en tillsvidareanställning inom sex månader efter att de slutat gymnasiet. Detta samtidigt som vi har en pandemi som påverkar samhället i stort och inte minst företagens möjligheter att anställa.

Hur har Sverige råd att tacka nej till så mycket kompetens? Företag, kommuner och regioner har problem att hitta bemanning med rätt kvalifikationer. För att vi ska kunna fortsätta att vara ett välfärdsland är det nödvändigt att vi ser på alla i vårt land som tillgångar som kan bidra till samhällets utveckling. Vi ser redan nu att det är mycket svårt att hitta kompetent arbetskraft till våra välfärdssektorer. Ett exempel på det är inom vård och omsorg, mycket beroende på en åldrande befolkning med ett stort vårdbehov. Och det kommer att bli värre om vi inte gör något åt det.

Annons

Skrota den så kallade Gymnasielagen och låt ungdomarna stanna och vara med och utveckla vårt land!

Jim Svensk Larm för styrelsen Socialdemokraterna Hudiksvall

Läs mer: Gymnasielagen splittrar politiken – Gävleborgsledamot går emot partilinjen: "Jag skäms"

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy