Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Sänk farten – rädda liv

De senaste dagarna har Trafikverkets planer på att justera hastighetsbegränsningar i länet skapat debatt. För oss miljöpartister i regionen är hög trafiksäkerhet och lägre utsläpp en självklarhet, skriver David Ling och Joann Ling, MP Gävleborg.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Felicia Andersson

Annons

Trafikverket arbetar efter nollvisionen om dödsfall i trafiken och gör alltid mer för att förbättra trafiksäkerheten, förhindra olyckor och rädda liv. Det är något de flesta står bakom – ingen politiker skulle gå till val på att göra vägarna farliga. Men det är en sak att lova att arbeta för trygghet och en annan sak att faktiskt göra det.

För oss miljöpartister är det självklart att vägarna i länet ska vara säkra att köra på. Att sänka hastigheten är en av de bästa åtgärder som finns för att minska risken för dödsfall i trafiken – oavsett om det gäller sänkta hastigheter utanför skolor och förskolor eller på vältrafikerade motorvägar och landsvägar. 

Det finns dessutom fler bra skäl för att sänka hastigheten på vägarna. Transporter står för ungefär 30 procent av de svenska utsläppen, och utsläppen ökar kraftigt ju snabbare man kör. De totalt drygt 400 mil som Trafikverket planerar att sänka från 90 km/h till 80 km/h kommer att leda till sänkta utsläpp i en tid då vi behöver göra allt vi kan för att stoppa klimatkrisen. I utbyte förlorar vi ungefär femtio sekunder på hela sträckan Söderhamn-Bollnäs. Det har vi faktiskt tid med.

Annons

Annons

I debatten har det förekommit en hel del idéer om att sänkta hastigheter skulle vara en form av landsbygdsförakt. Sänkta hastigheter blir då en symbol för hur det satsas på storstäder medan landsbygden faller efter. Det finns flera stora orättvisor mellan stad och land i Sverige i dag – kommunalskatten är generellt klart högre i landsbygdskommuner som också har svårare att leverera den service som invånarna förväntar sig till exempel. Inför den stora klimatomställningen finns mycket oro, särskilt bland de av oss som är bilberoende. Men landsbygdsförakt, menar vi, är snarare att acceptera att vi och våra barn får en farlig väg till skolan och jobbet för att hålla uppe hastigheten på vägarna.

För oss är det helt uppenbart att om vi ska kunna leva på platser där vi är bilberoende i framtiden så måste vi ställa om från fossil bensin och diesel till hållbara drivmedel i bilarna. Det är därför vi alltid arbetar för mer biogas, vätgas, eldrift och andra hållbara alternativ till fossil bilism. Sänkta hastigheter kan spela en viktig roll i att köpa oss mer tid för att göra omställningen - samtidigt som det räddar liv.

Miljöpartiet har alltid och kommer alltid kämpa för en säkrare trafik, där färre dör både till följd av olyckor och utsläpp. Så skapar vi en rättvis omställning.

Annons

David Ling, ersättare i hållbarhetsnämnden (MP)

Joann Ling, ordförande för MP i Gävleborg

Läs även Centerpartiets insändare i samma fråga: Bättre och säkrare vägar behövs – inte hastighetssänkningar

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy