Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
INSÄNDARE: Invånarna får betala när Evensson inte verkställer beslut?

Tre kommunpolitiker undrar hur triaden i Ljusdal tänker när det gäller kommunens ekonomi. De menar att ekonomin inte står och faller med besparingar i Ramsjö och Los.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Står kommunens ekonomi och faller med besparingar i Ramsjö och Los? Nej, tycker tre Ljusdalspolitiker.

Annons

Vad gör, och hur tänker triaden när det gäller kommunens ekonomi? När vi läser artiklar och insändare i Ljusdals-Posten verkar det som om de tror att kommunens ekonomi står och faller med besparingar i Los och Ramsjö, neddragningar av räddningstjänsten i Ramsjö och borttagande av korttidsplatser inom omsorgen och nya lokaler inom skolan i Los.

Annons

Annons

Så är det inte, menar vi. Redan i november 2018 presenterade kommunchefen rapporten ”strukturella förändringar”, som visade på möjliga besparingar, effektiviseringar om 110 till 130 miljoner kronor. Vad hände med dem? Jo, 29 april 2019 beslutade kommunfullmäktige om besparingar.

Hur har kommunstyrelsens ordförande hanterat beslutet? Den 6 november 2019 beslutar kommunstyrelsen att arbetsutskottet ska följa upp arbetet med strukturella förändringar, eftersom beslutet från april inte redovisats under första kvartalet 2020. Vad hände med det beslutet?

Den 4 maj 2020 tar kommunfullmäktige ett beslut om att budgetförslagen för 2021 och 2022 ska innehålla besparingar på ytterligare 5 procent utifrån den ekonomiska långtidsplanen. Vad hände med det beslutet? Svaret är att kommunstyrelsens ordförande inte verkställer fattade beslut.

Hur tänker då Evensson? Inför 2020 presenterade Valiansen förslag till besparingar som röstades ner. Evensson sa gång på gång under 2019 att det inte behövdes några besparingar för att allt låg i budgeten. Vad menar han med det? Kommunen visade ett stort underskott för 2019. Underskottet visade igen på att det behövs besparingar och effektiviseringar. Detta verkar inte kommunstyrelsens ordförande förstå. Det är inte nedskärningar i våra byar som kommer att rädda kommunens ekonomi.

Annons

Det handlar om att verkställa de beslut om ekonomi som fullmäktige har tagit. Eftersom Evensson inte verkställer redan fattade beslut återstår för honom tydligen endast skattehöjning. Vi delar inte den uppfattningen. Det är invånarna som via skattehöjning får betala när Evensson inte verkställer beslut.

Lars Molin (M), Yvonne Oscarsson (V) och Roger Kastman (KD)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy