Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Fastighetsskatten tillhör det förflutna – vi lovar bestrida varje försök till att den återinförs

Fastighetsskatten var avskydd. Det är oroväckande att ett återinförande nu diskuteras. Vi ser hur verklighetsfrånvända ekonomer och klåfingriga politiker förenas i viljan att öka beskattningen av verklighetens folks bostäder. Med skattevapnet driver man människor från hus och hem, skriver de tre kristdemokraterna Larry Söder, Hampus Hagman och Andreas Sandsgård.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Slopandet av fastighetsskatten gav ökad trygghet och förutsägbarhet samtidigt som det förhindrade att människor drabbades av en skattesmäll bara för att grannarna haft en tursam försäljning, skriver insändaren.

Bild: TT

Annons

Den första januari 2008 avskaffades fastighetsskatten efter många års hårt arbete från oss kristdemokrater. Vi hade goda skäl.

Fastighetsskatten var avskydd. Den var oförutsägbar, godtycklig och beskattade hushållens bostäder löpande oavsett de hade några löpande inkomster och kunde betala. I bostadsområden med en växande popularitet bidrog fastighetsskatten till en socioekonomisk segregation då de som inte längre hade råd med skatten tvingades flytta.

Annons

Annons

Slopandet av fastighetsskatten gav ökad trygghet och förutsägbarhet samtidigt som det förhindrade att människor drabbades av en skattesmäll bara för att grannarna haft en tursam försäljning.

Det är oroväckande att fastighetsskattens återinförande nu diskuteras. Vi ser hur verklighetsfrånvända ekonomer och klåfingriga politiker förenas i viljan att öka beskattningen av verklighetens folks bostäder. Med skattevapnet driver man människor från hus och hem.

De flesta accepterar med varierande förtjusning att betala skatt på inkomst. Detta för att samhällets gemensamma välfärd ska kunna finansieras och ordningen på våra gator upprätthållas. Det är en del av samhällskontraktet.

Men att löpande beskatta en bostad som inte ger inkomster annat än vid eventuell försäljning är omoraliskt. Att kunna känna trygghet i sitt eget boende är viktigt för att Sverige ska fungera.

Januaripartierna har utlovat en skattereform och vi litar inte på att C och L håller emot med fastighetsskatten. De har kompromissat bort borgerliga kärnvärderingar tidigare.

Men Kristdemokraterna står upp för svenska husägare. Vi var det enda parti som drev avskaffandet av fastighetsskatten innan det blev på modet.

Fastighetsskatten tillhör det förflutna och vi lovar att bestrida varje försök till att den återinförs.

Larry Söder, bostadspolitisk talesperson (KD)

Hampus Hagman, skattepolitisk talesperson (KD)

Andreas Sandsgård, kommunpolitiker Bollnäs (KD)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy