Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Kan man ersätta distriktsläkaren på hälsocentralen med en barnläkare?

Trots att det alltid i alla sammanhang hävdas att primärvården på våra vårdcentraler är basen för en god sjuk- och hälsovård, så visar all erfarenhet att det ändå är där sparkraven till slut hamnar när regioner ska spara. Nu har centerpartisterna sökt draghjälp av sin riksdagsledamot från länet, barnläkaren Anders W Jonsson i Gävle. Och det blir det inte bättre av, skriver före detta riksdagsledamoten Lennart Rohdin.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu tycker centern och Anders W Jonsson (till höger) att man inte behöver föreskriva att varje fast läkarkontakt måste vara just en specialistläkare i allmänmedicin – utan att det räcker med något slags läkare. En ortoped? En ögonläkare? Eller kanske en barnläkare? undrar Lennart Rohdin.

Bild: Erik Wikström

Annons

Centerpartisterna i Region Gävleborg har levererat lika ordrika som obegripliga inlägg om varför Region Gävleborg ska avvika från alla övriga regioner i landet och ta bort kraven på närvaro av specialistläkare i allmänmedicin (så kallad distriktsläkare) på länets vårdcentraler (hälsocentraler). Nu har man sökt draghjälp av sin riksdagsledamot från länet, barnläkaren Anders W Jonsson i Gävle. Och det blir det inte bättre av.

Läs också insändaren från centerpartisterna Magnus Svensson och Anders W Jonsson: Fler måste få en fast läkarkontakt i primärvården

Annons

Trots att det alltid i alla sammanhang hävdas att primärvården på våra vårdcentraler är basen för en god sjuk- och hälsovård, så visar all erfarenhet att det ändå är där sparkraven till slut hamnar när regioner ska spara. Och det gäller inte minst i Region Gävleborg – som ska spara och spara. När det gäller, så är regionpolitikerna mycket mera ängsliga för att dra in på specialistläkare på Gävle lasarett där Anders W Jonsson finns, och då är det vårdcentralerna som ska springa snabbare.

Annons

Nej, kravet på att alla medborgare ska ha en fast läkare på sin vårdcentral specialiserad för denna uppgift, måste förstås kompletteras med att landets regioner avsätter tillräckligt med resurser för att först utbilda sådana och dessutom göra löner och arbetsvillkor så attraktiva, att de vill jobba där. Och kanske är det där skon klämmer för skattesänkarpartiet Centern?

I sitt inlägg hävdar Anders W Jonsson att kravet på specialistläkare i allmänmedicin bara skulle fungera för ”stora kompletta enheter i städerna”. Jag förstår att det är långt från Gävle till Ljusdal för centerns riksdagsledamot i länet. Man kan inte ha koll på allt. Men, hur ser det ut i Ljusdal, en kommun på 19 000 invånare av länets 290 000 på en yta som är en tredjedel av länets? En verklig landsbygds- och glesbygdskommun. Tre vårdcentraler dagligt bemannade med flera – om än inte tillräckligt många – specialistläkare i allmänmedicin – i Ljusdal, Färila och Järvsö. Dessutom är en av dessa också ansvarig och varje vecka på plats i Ramsjö respektive Los. Tala om patientnära kontakt! Inte direkt en storstad, Anders?

Annons

Nu tycker centern och Anders W Jonsson att man inte behöver föreskriva att varje fast läkarkontakt måste vara just en specialistläkare i allmänmedicin – de som är specialiserade på just den dagliga kontakten med sina patienter – utan att det räcker med något slags läkare. En ortoped? En ögonläkare? Skulle de multisjuka 80+arna i länets utkantsområden vara nöjda med det? Eller, varför inte en barnläkare, Anders W Jonsson? Bingo!

Lennart Rohdin, Ljusdal, riksdagsledamot (fp) 1993-1998

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy