Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Sverige ska bestämma reglerna för den svenska skogen

EU ska inte ges mer makt över den svenska skogen. Det ska vara fortsatt svenskt ägande där vi kan arbeta fram hur skogen kan vara en del av utvecklingen mot ett hållbart samhälle och en biobaserad samhällsekonomi. Ägande, ansvar och befogenheter går hand i hand, skriver Hans Jonsson (C).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Av Sveriges yta är hela två tredjedelar skog. Det är en enorm resurs som bidrar till jobb på landsbygden och tillväxt i hela landet, skriver insändaren.

Bild: TT

Annons

Klimathotet blir allt större och större. Mycket arbete kommer krävas för att ställa om våra samhällen att vara mer motståndskraftiga och hållbara. Det är självklart viktigt att samarbetet mellan alla länder i Europa görs för att få en bättre och effektivare miljöpolitik. Samarbetet i Europa ska fokusera på frågor som man löser bäst tillsammans och att medlemsländerna sen har ansvar att besluta om politikområden som de själva bäst bestämmer över.

Det är knappast någon nyhet att synen på skogen skiljer sig dramatiskt mellan olika delar av Europa. Det är inte konstigt, då Europas natur skiljer sig åt. I många länder har man huggit ner nästan all skog, medan vi i Sverige, genom långsiktig skötsel, har mer och mer av det gröna guldet.

Av Sveriges yta är hela två tredjedelar skog. Det är en enorm resurs som bidrar till jobb på landsbygden och tillväxt i hela landet. Skogen ger också förnybar energi som vi behöver för att möta klimathoten. Därför behöver skogsnäringen få rätt förutsättningar framöver och förvaltas på rätt sätt. Det ska vara ett europeiskt aktivt och hållbart skogsbruk, där varje medlemsstat själv bestämmer över sin skog.

Annons

Annons

Miljöansvar och produktion är något som ska gå hand i hand och därför ska den svenska skogen gå efter devisen frihet under ansvar. EU ska inte ges mer makt över den svenska skogen. Det ska vara fortsatt svenskt ägande där vi kan arbeta fram hur skogen kan vara en del av utvecklingen mot ett hållbart samhälle och en biobaserad samhällsekonomi. Ägande, ansvar och befogenheter går hand i hand. Det som man äger, det förvaltar och vårdar man också. Det ska vara möjligt att utveckla skogsnäringen men samtidigt bevara den biologiska mångfalden. I grund och botten handlar detta om en av Sveriges viktigaste industrigrenar. Låt den få fortsätta att vara det.

Hans Jonsson, Centerpartiet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy