Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Bygg fler småhus – för familjernas skull

Den tätbebyggda staden med buller, dålig luft och trångboddhet är påfrestande för barnen. För den som har möjlighet, blir det därför ett ansvarstagande beslut för familjens framtid att köpa ett hus. Vi kristdemokrater vill att fler ska kunna uppnå den drömmen och står redo med politik för ökat byggande och ökat eget ägande, skriver Larry Söder, Anders Bergsten och Olle Persson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Studier visar också att barn som växer upp i småhusområden har bättre kognitiv, fysisk och social utveckling, skriver insändaren.

Bild: TT

Annons

Folk ska kunna känna sig och vara trygga. Våra svenska trädgårdsstäder är boendemiljöer som är formade utifrån människans behov av naturen, ett sammanhang och en plats att kalla sin egen. Studier visar också att barn som växer upp i småhusområden har bättre kognitiv, fysisk och social utveckling. Det handlar bland annat om att tätbebyggda staden med buller, dålig luft och trångboddhet är påfrestande för barnen.

För den som har möjlighet, blir det därför ett ansvarstagande beslut för familjens framtid att köpa ett hus. Vi kristdemokrater vill att fler ska kunna uppnå den drömmen och står redo med politik för ökat byggande och ökat eget ägande.

Men vissa ser den förtätade, urbana staden som ett självändamål. Inte sällan handlar det om politiker som tror att världen kretsar kring vad som händer i Stockholm.

Annons

Januaripartiernas främsta åtgärd för att öka bostadsbyggandet är att subventionera hyresrätter. Det saknar ambition och har även visat sig ineffektivt. Det svarar inte heller upp mot vad svenskarna vill se.

Annons

Ända sedan mätningarna började på 1950-talet har en klar majoritet av svenskarna velat bo i småhus. Även unga delar denna vision.

Närheten till familj, grönska och till ett hem som är mer än en sovplats ges av att bo i småhus. Närheten till ytor för spontan lek och till en gemenskap som inte bygger på köpkraft kan inte områden med tätbebyggda höghus erbjuda.

Kristdemokraterna lägger grunden för ett ökat småhusbyggande i Sverige. Hela landet ska leva.

Larry Söder (KD), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson

Anders Bergsten (KD), regionpolitiker och kommunpolitiker Bollnäs

Olle Persson (KD), kommunpolitiker Söderhamn

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy