Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Växtbaserad skolmat ger elever framtidshopp

Nu är stunden inne för skolorna i Hälsingland att satsa på klimatsmart skolmat. Vegetarisk eller vegansk mat är bra både för miljön och minskar risken för kommande pandemier, skriver Jonas Norberg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Nyköping kommer de kommunala förskolorna och skolorna att erbjuda vegankost till alla som vill ha det. Det borde vara en självklarhet även i Hälsingland, skriver insändaren.

Bild: Katarina de Fine Licht

Annons

Klimatkrisen och covid-19 skapar oro och ångest hos många unga. Nu när höstterminen börjar är det läge för skolorna i Hälsingland att skapa framtidshopp genom att börja servera hållbar växtbaserad mat som standard.

Våra kejsare är nakna, varenda en, sa Greta Thunberg i Sommar i P1. Hon har rätt. Klimatkrisen är vår tids stora ödesfråga men våra makthavare vägrar att lyssna på vetenskapen och agera resolut. Det är 40 gånger bättre för klimatet att äta bönor än att äta nötkött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet.

“Om alla människor blev vegetarianer eller veganer skulle risken för pandemier vara oändligt mycket mindre”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till tidskriften Anlib. Nya virus sprids nämligen till människan från vilda djur via lantbruksdjuren och antibiotikaresistenta bakterier göds av djurindustrins enormt stora användning av antibiotika.

Annons

Från och med höstterminens start i Nyköping kommer de kommunala förskolorna och skolorna att erbjuda vegankost till alla som vill ha det. Det borde vara en självklarhet. Ett föredöme är Hagaskolan i Solna som serverar helt växtbaserade luncher och en buffé med dagens smårätter. Miljövänlig och näringsrik mat som ger eleverna stor valfrihet.

Annons

Nu är stunden inne för skolorna att satsa på klimatsmart skolmat där kött, ägg och mjölk ersätts av växtbaserade alternativ som inte orsakar pandemier.

Jonas Norberg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy