Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: I Långhed sägs man göra världens bästa kol

"Världens bästa kol" - ja vem vill inte göra det! Det var en besökare som benämnde kolet som görs i Långhed till världens bästa och vi var snabba av att ta till oss detta positiva uttryck!

Detta är en läsartext.

En bild från tidigare kolmiletändning men som visar hur röken bolmar och veden börjar kolna. Foto: Kennet Persson

Annons

Just nu jobbas det traditionsenligt med att bygga årets kolmila. Det är många som valt att gå den praktiska studiecirkeln - "Kulturarvet kolmila - var med och bygg en kolmila". En kurs där deltagarna i kursen har fått ordentligt genomgång av Karl-Erik Johansson som har mångårig erfarenhet av kolmilor. Han har en modell av en mila och kan verkligen berätta om hur det går till men även berätta en och annan spännande historia. Kursdeltagarna fick även se en film om kolarjobbet innan det var dags att börja jobba praktiskt. Studieförbundet Vuxenskolan finns med kring arrangemanget, som föreningen hoppas kan bli återkommande.

Annons

Annons

Det är fin björkved som används och det är många kubik. Innan den hamnar i milan ska den huggas och transporteras - det är många moment innan det blir kol. Foto: Håkan Englund

Här jobbas det med att forma kolmilans botten och snart ska kungen resas! Foto: Anita Johansson

Stybb och kung är för oinvigda ord som är svåra att förstå, men det kan de på kursen berätta om.

Snart är det dags för tändning av milan och därefter ska den noggrant bevakas så att det verkligen bli kol och att inte milan brinner upp. Därefter ska milan rivas och kolet tas om hand. Kolet packas på påsar och erbjuds köpare som vill grilla på "världens bästa kol" .

"Världens bästa kol", som besökaren uttryckte det, är oerhört kompakt och brinner länge och med fin värme. Dessutom går det att lägga på locket och sedan tända på det igen, igen och igen! Snacka om bra kol!

Kolbullar var och är kolmilearbetarnas huvudsakliga maträtt. Det har årets kurs inte bjudit på än men det kommer de att få smaka på fredag den 21 augusti då vi har en kolmilekväll i Långhed.

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy