Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Den borttappade ledningen – ska vi gråta eller bli förbannade?

I över tre mandatperioder har regionsjukvården Gävleborg haft oduglig politisk ledning utan kontakt med personalen. 75 förtroendevalda regionpolitiker måste skämmas gruvligt, men några kloka måste känna ansvar för förtroendet börja agera! skriver Jarl Karén som reaktion på artikeln om ett öppet brev till Region Gävleborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den utsatta vårdpersonalen tar kål på sig själva, när den heroiskt ställer upp för att skydda och hjälpa gävleborgarna, skriver insändaren.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

I tidningen den 4 augusti berättas att anställda på intensivvårdsavdelningen i Gävle sjukhus skrivit ett öppet brev för att få politiker att agera i frågan om ersättning till vårdanställda och även för att allmänheten skall förstå deras tankar och erfarenheter av den ytterst påfrestande arbetssituation våren och sommaren inneburit och att man även skall förstå att fortsätta följa restriktioner. När regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S), delgavs brevet blev reaktionen förtegen, men hon tackade för informationen. Det representerar väl hela ledningens synsätt.

Annons

Detta föranleder en kommentar från en lekman bland allmänheten.

Annons

I ett företag med god ledning är automatiskt anställningsvillkor, ersättning, arbetsmiljö, personalkontakt och trivsel rådande för personalen och den stannar kvar med känsla och ansvar för sitt företag. Med dålig ledning söker anställda andra jobb och anställningar.

Från region Gävleborg har okänt många hundra vårdanställda lämnat sina anställningar och alla typer av befattningar. Nu senast regiondirektören och smittskyddsläkaren. Vad skall man tycka om den ledningen? I över tre mandatperioder har regionsjukvården Gävleborg haft oduglig politisk ledning utan kontakt med personalen. Istället har det gjorts ett antal resor till Amerika för att försöka förstå vad ordet patient betyder. Ingen har sett någon antydan till redovisning av resultat från dessa resor. Jag ser det inte som uteslutet, att det i samma sammanhang funnits tankar på fortsatta resor till fjärran land för att utröna vad en patientvårdare är. För det vet ledningen heller inte.

Ett par kvarter från ledningens kontor finns Gävle sjukhus. Under alla de år denna politiska ledning funnits har man inte gjort sig omaket att gå över dit och ta kontakt med verkligheten, patient och vårdpersonal. Personalen på intensivvårdsavdelningen ser sig alltså nödsakade att skriva brev att överlämna till ledningen för att berätta hur det står till.

Annons

Ledningen tackar för informationen. Den har alltså varit omedveten om situationen. Den politiska ledningen verkar borttappad i sin egen inkompetens. Ingen allmänhet kan någonsin tidigare ha hört talas om att en verksamhetsledning behövt upplysas skriftligen inifrån verksamheten om det tillstånd man är satt att leda och ansvara för. Skall läsaren gråta eller bli förbannad?

Annons

Det väntar en mycket pressad och oviss framtid. Den utsatta vårdpersonalen tar kål på sig själva, när den heroiskt ställer upp för att skydda och hjälpa gävleborgarna, trots att den borttappade ledningen inte har personalvård på sitt schema. Kan allmänheten i Gävleborg någonsin hoppas på att alla skattepengar hamnar rätt för vår trygghet och hälsa? Det synes dystert. 75 förtroendevalda regionpolitiker måste skämmas gruvligt, men några kloka måste känna ansvar för förtroendet börja agera!

Jarl Karén, Glada Hudik

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy