Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Ungdomar håller öppet sommarkafé och lär om entreprenörskap.

Under sommaren 2020 håller Långheds bygdeförening öppet med sommarkafé. Detta är möjligt då ungdomar fått möjlighet att sommarjobba på bygdegården genom Ovanåkerskommun.

Detta är en läsartext.

Tunnbrödet bakas och sedan fylls det med olika röror. Mums!

Annons

Bygdeföreningens upplägg är att ungdomarna tar hand om kaféet och får lära sig massor om att driva ett företag. Det bakas och serveras men innan detta kan göras så måste mycket till. Det ska planeras och köpas in.

Hela gruppen av sommarjobbare träffas. Det planeras och provsmakas inför öppet!

När råvarorna väl har kommit och yrkeskläderna har satts på så är det dags att producera till gästerna. Tunnbröd bakas liksom bullar och kakor, den färska ko-osten tillverkas med varsam hand, regnbågslaxen röks och sprider en fantastisk doft, många fyllningar förbereds och grönsaker skärs och soppa kokas.

Annons

Kylskåpen fylls inför dagens öppnande och det extra leendet tas på innan skylten med öppet hängs ut. Kassan öppnar och besökarna betalar via kort och swish vilket bokförs med modern teknik på föreningens padda.

Annons

Måndag till fredag är det fika och lättare smårätter som gäller och sen är det tacomys på fredag kväll.

Fredagar blir det tacomys med Coronabegränsningar.

Ungdomarna får även kunskap om att jobba utifrån Livsmedelsverkets regler kring hygien och de mer specifika reglerna nu under Coronatiden.

Kanelbullar, speciellt nybakade är aldrig fel!

Gäster som har speciella önskemål såsom gluten och laktosfritt eller kanske någon gäst är vegan jobbas det med för att tillmötesgå allas önskemål och behov.

Att jobba i ett sommarcafé innebär väldigt många olika arbetsuppgifter och information om detta flödar över ungdomarna som verkligen visar ett stort intresse över företagandet.

Långheds bygdeförening har ett pågående projekt genom Leader Hälsingebygden där ett av målen är att ge inspiration till entreprenörskap. Genom ungdomarnas sommarjobb hoppas vi att både förståelse för företagande och intresse för att bli en framtida entreprenör skapas.

Köket erbjuder även internationella bakverk. Batoul från Syrien har bakat den populära baklavan.

Att skapa och erbjuda turistiska produkter till gäster och besökare är krävande men oerhört utvecklande och glädjen är enorm när vi ser resultatet. Årets sommarjobbare får smaka på detta i Långhed!

Välkommen säger vi till gäster också såklart.

Text och foto: Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy