Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skolsituationen i Ljusdal

Insändare
INSÄNDARE: Agera nu om du bryr dig om skolan i Ljusdals kommun!

I Ljusdals kommun ska nu cirka 100 årsarbetare inom skolan effektiviseras bort. Orsaken är ospecificerade effektiviseringskrav. Verksamheten ska bedrivas till en lägre kostnad kommande år, utan att specificera hur det ska gå till. Det ska nämligen verksamheten komma på själva, ofta med förevändningen att cheferna i verksamheten är de som kan verksamheten bäst, skriver Linnea Lindquist och Alexander Skytte, Föreningen Välfärdsinitiativet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nedskärningarna i förskola, skola och gymnasieskola är ett medvetet val från politikerna. Eftersom verksamheten inte får kompensation för kostnadsökningar måste de som arbetar med utbildning komma på billigare och smartare sätt att arbeta, skriver Linnea Lindquist och Alexander Skytte, Föreningen Välfärdsinitiativet.

Annons

Tidningen Skolvärlden har skrivit om Ljusdals kommun som nu genomför stora nedskärningar inom utbildningssektorn. I kommunen finns det åtta kommunala skolor, fem kommunala förskolor och en gymnasieskola. Från dessa ska nu cirka 100 årsarbetare effektiviseras bort. Orsaken till dessa omfattande nedskärningar är ospecificerade effektiviseringskrav vilket innebär att det står i budgeten att verksamheten ska bedrivas till en lägre kostnad kommande år, utan att specificera hur det ska gå till. Det ska nämligen verksamheten komma på själva, ofta med förevändningen att cheferna i verksamheten är de som kan verksamheten bäst.

Annons

Annons

De flesta effektiviseringar döljs genom att pensionsavgångar inte ersätts. Även visstidsanställda blir de första som blir av med sin tjänst. Det kan uppfattas som rimligt att agera så. Problemet blir då arbetsuppgifterna som dessa medarbetare lämnar efter sig. Det kommer innebära att medarbetarna ska arbeta in dessa nedskärningar med sin hälsa som insats.

Välfärden styrs utifrån principerna i New Public Management, nämligen att det går att bedriva välfärd till en billigare kostnad men med bibehållen eller helst ökad kvalité. Nedskärningarna i förskola, skola och gymnasieskola är ett medvetet val från politikerna. Eftersom verksamheten inte får kompensation för kostnadsökningar måste de som arbetar med utbildning komma på billigare och smartare sätt att arbeta.

SKR är arbetsgivarens intresseorganisation som också är drivande i att få skolan så billig som möjligt för sina medlemmar, skolornas huvudmän. SKR lyfter ofta fram digitaliseringen som lösningen. Genom ökad digitalisering kan färre personer göra samma arbete är resonemanget. Problemet är att denna syn på verksamheten saknar verklighetsanknytning. Alla som arbetar i förskola och skola vet att det inte går att minska resurserna med bibehållen kvalité. Arbetsmiljön och kvaliteten på elevernas utbildning kommer fortsätta att vara bristfällig så länge det råder obalans mellan krav och resurser. I Ljusdal har politikerna nu tagit fram en ekonomisk plan som säger att det ska bli värre framöver. Detta är en plan och planer går att förändra.

Vi i Föreningen Välfärdsinitiativet uppmanar alla invånare i Ljusdal som bryr sig om förskolan och skolan att agera, innan det är försent.

Linnea Lindquist och Alexander Skytte

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy