AnnonsHSB Södra Norrland

Tre tips för en effektivare styrelse – Så höjer det fastighetens värde

Det är både enklare och mer givande att driva en bostadsrättsförening om man vet vad arbetet i en styrelse innebär. Att skapa en bra boendemiljö och ett större ekonomiskt värde i bostadsrättsföreningen är ett av styrelsens huvuduppdrag.

Tips 1 - Höj kompetensen

Som styrelseledamot är du förtroendevald att ingå i en grupp som ska förvalta stora ekonomiska värden och även utveckla föreningen med fokus på framtiden. För att kunna göra ett bra arbete krävs engagemang, samarbetsförmåga, drivkraft och kunskap. Se till att utbilda styrelsen så de har rätt förutsättningar att ta bra beslut för föreningens räkning.

HSB Södra Norrland utbildar ofta styrelsemedlemmar: – Vi tar emot alla nya kunder, men för medlemmar är våra kurser kostnadsfria. Det är både roligt och spännande att vara med och arbeta i en styrelse. Genom våra kurser får bostadsrättsföreningar och fastighetsägare en bra grund att stå på. Det är många som tror att det bara är medlemmar i HSB som kan ta del av deras breda utbud av kurser för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Tina Enheim, medlems- och utbildningsansvarig på HSB Södra Norrland, berättar att det inte stämmer.

Läs mer om vilka utbildningar HSB erbjuder här!

Tips 2 - Välj rätt utbildning

HSB Södra Norrland håller bland annat kurser i fastighetsägarens ansvar, valberedning, brandskyddsutbildning, underhållsplanering samt lagar och regler. Men de populäraste utbildningarna handlar om styrelsearbete – och vad det egentligen innebär.

– Vilka roller finns det i en styrelse och vad är deras syfte? Det är även många som vill lära sig mer om mötesteknik. Vi hjälper er att ta bra beslut för er förening och större kunskap inom de områden som ni har ansvar för, säger Tina Enheim.

Ibland kan det vara svårt att få ledigt från jobbet eller lägga ner extra tid på fritiden för att gå en kurs. HSB Södra Norrland är medvetna om problemet och erbjuder nu vissa utbildningar via e-learning.

– Vi ser att allt fler vill gå våra kurser, men eftersom vårt arbetsområde är så stort är det svårt att hålla utbildningar på alla orter. Vi kommer att börja med utbildningar för sekreterare samt valberedning och fylla på med andra kurser eftersom, säger Tina Enheim.

Ta hjälp och boka utbildningspaket här!

Tips 3 - Ta hjälp, rätt person på rätt plats

Ett ideellt styrelsearbetet kan underlättas genom att välja en bra samarbetspartner när det gäller hjälp med den ekonomisk förvaltning. Det finns olika typer av avtal hos HSB.

– Vi avlastar genom att ta hand om bostadsrättsföreningens vardagliga administrativa arbete. Som att sköta aviseringar på bostadsavgifter, bokföring, fakturering och skatter, säger John och fortsätter:

– Dessutom är vi bra på att se över bostadsrättsföreningens hela ekonomi och föreslå åtgärder som ger styrelsen ett bättre beslutsunderlag. Det leder till att föreningens ekonomi sköts effektivare och blir mer långsiktig.

I dagsläget finns anledning att se över ekonomin, menar John. Det krävs strategier för att undvika att medlemmarna drabbas av oförutsedda avgifter.

– Ett förändrat ränteläge kan slå hårt på avgifterna om inte föreningen planerar strategiskt. Samma risk finns när det gäller framtida underhållsåtgärder.

Här kan du läsa mer om HSB komplett ekonomisk förvaltning

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och HSB Södra Norrland och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Helahälsinglands redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy