AnnonsHSB Södra Norrland

2 tjänster som minskar risken för ökade kostnader i din bostadsrättsförening - och kan effektivisera styrelsens arbete

Sitter du i en bostadsrättsförenings styrelse? Då gäller det att ha koll på att besluten ni fattar är juridiskt korrekta. För beslut på felaktig grund har alltid en tendens att dyka upp förr eller senare. Och då blir konsekvenserna ofta stora. Både ekonomiskt och juridiskt.

Det är mycket att hålla koll på i en bostadsrättsförening - både gällande löpande underhåll och stora renoveringar. Ibland är det svårt att veta var man ska börja och därför har HSB tagit fram flera tjänster för att hjälpa bostadsrättsföreningar runt om i landet.

Underhållsplanen

En underhållsplan är ett av de viktigaste dokument som en styrelse bör ta fram. Den används för att beräkna framtida kostnader och rekommenderade avsättningar, säger han. Thomas Elfström förklarar att innan man börjar gå in på detaljer är det viktigt att se över fastighetens klimatskal som omsluter huset.

3 fördelar med underhållsplanen

Säkra värdet på fastigheten - Med en komplett underhållsplan får ni full kontroll på underhållskostnader på kort och lång sikt. Det betyder att ni i god tid kan avsätta de medel som behövs för större åtgärder och renoveringar.

Säkerställ rimliga månadskostnader för medlemmarna i er brf - Genom att ha koll på underhållsplanen slipper ni överraska medlemmarna med dyra avgiftshöjningar för att täcka kostnader.

Trygghet för en lång tid framåt - Fakta och konkreta siffror hjälper styrelsen att räkna med en jämn avgiftsutveckling och undvika obehagliga överraskningar som kan innebära lånekostnader som inte är budgeterade.

Här kan du läsa mer om underhållsplanen

Förebyggande fuktkontroller

En av HSBs tjänster är att utföra fuktkontroller i bostadsrätternas våtutrymmen och kök.

En vattenskada i kök eller badrum är något av det värsta en bostadsrättsinnehavare kan vara med om, förutom brand. Vattenskadan kan också sprida sig till närliggande lägenheter. Det medför stora kostnader för föreningen. Det här är kostnader som hade kunnat minimeras om skadan upptäckts i tid, säger Malin Eklöf förvaltare på HSB.

– Genom kontrollerna upptäcker vi pågående skador men vi finner också brister som på sikt kan leda till fuktskador i fastigheten.

3 fördelar med förebyggande fuktkontroller

Upptäck skador och förebygg risker - Rent förebyggande kontrollerar vi till exempel att tvättmaskinens avloppsslang är korrekt ditsatt och att det finns fuktskydd på de ställen läckage kan uppstå t ex under diskbänksskåp och diskmaskin. Det händer att det inte är rätt installerat eller att fuktskyddet saknas, det kan orsaka omfattande vattenskador i en fastighet.

Slipp stora kostnader - En badrumsskada kostar föreningen stora pengar. I nuläget är prisbasbeloppet 46 500 kronor och och det är vanligt att självrisken per skadat badrum uppgår till detta belopp

Trygghet för en lång tid framåt - HSBs fuktkontroller leder till att både föreningen och den enskilde bostadsrättsinnehavaren ekonomiskt kan känna trygghet. Man har helt enkelt koll på att det inte finns några dolda fuktskador i badrum och kök som framöver kan bli ekonomiskt kännbara

Här kan du läsa mer om hur HSB jobbar med förebyggande fuktkontroller

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och HSB Södra Norrland och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Helahälsinglands redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy