Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Populär och fullbokad bakningskurs i Långhed

"Fullkorn, surdeg och tunnbröd" var namnet på den populära bakkursen som arrangerades i Långheds bygdegård helgen 8-9 februari. Deltagare kom från när och fjärran för att lära sig mer om fördelarna kring att låta de naturliga mikroorganismerna vara med vid brödbaket för att skapa ett oerhört gott bröd men också ett nyttigare bröd.

Detta är en läsartext.

Kursdeltagarna i bakursen: Fullkorn, surdeg och tunnbröd. Deltagarna kom från Göteborg, Trollhättan, Stockholm, Gävle, Hudiksvall och mer närliggande orter.

Annons

Att vi bör äta mer fullkorn har alla koll på men kunskapen kring att jobba med surdeg, som gör att fullkornets höga näringsvärde kommer till sin rätt lyfts upp på kursen. Deltagarna fick baka på både vetesur och rågsur och höra om dess fördelar.

Tunnbröd var också med som bakningsmoment och här använde vi såklart den fina bakugnen. På denna kurs bakade vi mjukt tunnbröd som sedan avnjöts till dagens lunch.

Annons

Annons

Surdegkunskaper förmedlades av Ingela Marklinder, docent i kostvetenskap på Uppsala universitet och författare av boken: Surdeg - brödbakning med rågad passion över gränserna, samt av bagaren Lina Lundmark som pratade sig varm om långjäsning utifrån sitt jobb som bagare på Janssons bröd i Ljusdal.

Djupa samtal kring surdegens fördelar och dess aktivitet fördes med deltagarna och kursledarna Ingela och Lina.

Kursen var en tvådagars kurs med mycket praktiskt arbete i kök och bagarstuga. På söndagen bakades det mjuka tunnbrödet och deltagarna fick lära sig om stöpa, bakefjöl och spjälka. Kursen avslutades med lunch och glada tillrop om att baka. Tillsammans har vi nu en egen hemlig facebookgrupp där vi delar erfarenheter och tips med varandra. Baka är spännande processer och det finns mycket att reflektera kring. Deltagarna åkte nöjda och glada hemåt med påsar fulla med bröd.

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy