Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Pensionärer i temamöte med X-trafik – Det finns ingen genväg, det är samtalet som är det viktiga!

”Kan vi äldre känna oss trygga med X–trafik?” Så var rubriken för temamötet som SKPF Pensionärerna avd 50 och VisionVeteranerna inbjöd sina medlemmar till på Patricia.

Detta är en läsartext.

Peter Stewing, Eva Engström och Rickard Sjökvist medverkade från X-trafik.

Bild: Läsarbild

Annons

De medverkande och de många deltagarna hälsades varmt välkomna. Enhetschef Peter Stewing inledde med att berätta om att X-trafik har 440 bussar i trafik och det är många mil som bussarna kör varje dag.

När det gäller säkerhets och trygghetsfrågor finns olika upplevelser. Peter kopplade tillbaka till rubriken för mötet och frågan blev – Hur känns det tryggt? Det är olika blev svaret, ibland är det tryggt att åka, ibland inte!

Busschauffören kör för fort, någon har pratat i telefon, var kommentarer som framkom av publiken. Men också synpunkter om att det är trevliga och bra chaufförer inom X-trafik.

Eva Engström är tydlig med att det är viktigt att rapportera in om något inte varit bra med resandet, så att det blir möjligt att föra det vidare till den entreprenör som är ansvarig.

Problem lyftes fram, bland annat att busshållplatser har försvunnit, vilket gör det bekymmersamt för äldre som har svårigheter att gå längre sträckor. Detta är något som skapat irritation för den som är berörd. Bära matkassar en längre sträcka, kan vara helt omöjligt!

Annons

Annons

Vidare problem: vid av- och påstigning när bussen kommer för långt ifrån kanten och det blir väldigt högt att nå ner till gatan.

Andra känner sig nöjda över att ha fått fler linjer att välja mellan.

Skälet till att ändra turerna är att det ska bli rakare sträckor, snabbare och enklare enligt de medverkande och då kan det bli längre till en hållplats. Förändringar har gjorts även utifrån statistik på hur många som åker de olika sträckorna.

X-trafik vill att fler ska åka buss och att så många som möjligt ska få bra kollektivtrafik!

Frågan kom upp om möjligheten för äldre att åka gratis vissa tider. Eva Engström redogör för att det är en fråga som kommunerna beslutar om, hon gav exempel från Gävle. Detta är alltså inte en fråga som X-trafik avgör.

För oss blev tydligt att X-trafik också behöver samtala med Pensionärsorganisationerna när förändringar ska göras. Vi vill vara med, vill ge våra synpunkter, innan allt är klubbat och klart. Vi är många som är över 65 år!

De medverkande från X-trafik insåg att de specifikt inte hade lyssnat in eller samtalat med pensionärsorganisationerna.

En summering av temamötet blev, att vi fick möjlighet att framföra synpunkter, upplevelser av vardagen. Både det som är frustrerande och som irriterar men även det, som har blivit bättre. Och vi blev lyssnade till!

Annons

Och givetvis hoppas vi, att saker kan förändras och utvecklas tillsammans med oss äldre till gagn för alla! Ett varmt tack framfördes till de medverkande och innan kvällen var över, hade information lämnats om kommande verksamhet under året och givetvis blev det kaffe, smörgås och lotteri samt trivsam samvaro vid kaffeborden.

Annons

Elsie Bäcklund Sandberg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy