Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lilian Sjölund

ledare liberal

Lilian Sjölund
Sjölund: De starka och modiga kvinnorna skickar nazisten i fängelse – Tack för det!

"I dag har vi lärt oss hur vi undviker vanvård av yttrandefriheten. Vi har också fått bekräftat att det krävs mod, uthållighet, hög tröskel för psykisk terror och en övertygelse om rättssamhällets förträfflighet."

Detta är en opinionstext.Detta är en ledare från Ljusnan (oberoende liberal), Söderhamns Kuriren och Ljusdals-Posten (politiskt obundna). Alla tre är en del av helahälsingland.se.

Annons

Det ser ut som en tanke, att domen mot nazisten kommer just i dag, på 75-årsdagen av Auschwitz-Birkenaus befrielse. Men det är förmodligen att övertolka symboliken.

Helle Klein, journalist och debattör, Maria Ripenberg, tidigare ledarskribent på UNT och Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet har gjort det där som många andra opinionsbildare inte mäktar med. Att driva på för att få en rättslig prövning av trakasserier och hets mot folkgrupp, att orka ställa upp i rätten och vittna (trots att den åtalade inte vågade infinna sig), att samla på sig bevis trots att de avskyvärda sms:en helst skulle raderas omedelbart.

Annons

Annons

Att helt enkel hitta energi någonstans när otidigheterna och den personliga förföljelsen kryper så nära att man helst skulle vilja dra en filt över huvudet och hitta ett jobb som ingen annan människa bryr sig om.

Men då har man som opinionsbildare gett upp. Och det ligger inte för de här kvinnorna. Det ska vi andra, såväl proffstyckare som vanliga debattglada, vara oerhört tacksamma för.

För vad händer med det demokratiska samtalet om klokheten tystnar?

En särdeles modig journalist, Helle Klein Foto Erik Mårtensson / SCANPIX

Den dömde nazisten, som är i femtioårsåldern, har ägnat sig åt att skicka hundratals sms, mms och filmer med grovt antisemitiskt och våldsamt, kvinnoförnedrande innehåll. Under ett års tid pågick trakasserierna. Han döms nu till sex månaders fängelse för ofredande av kvinnorna och även för 21 fall av hets mot folkgrupp.

I domen skriver tingsrätten att den dömde har haft för avsikt att försöka ”tysta dem som har en annan uppfattning genom att skicka sms med ett kränkande innehåll”.  Rätten anser att detta faktum höjer straffvärdet vilket får ses som en seger. Kanske börjar vi se resultat av polisens speciella demokratigrupper här?

Annons

Vi har också fått bekräftat att det krävs mod, uthållighet, hög tröskel för psykisk terror och en övertygelse om rättssamhällets förträfflighet.

Annons

Dessutom förstår rätten att Helle Kleins judiska bakgrund triggat nazisten till excesser i sitt skickande av nazistisk och rasistisk propaganda.

Dessutom skriver rätten: ”Det har varit ett systematiskt agerande som inneburit ett missbruk av yttrandefriheten och av vad som är acceptabelt i den fria debatten”.

Intressant onekligen, när hårklyverierna i det offentliga samtalet blir alltmer frekventa om vad som ska räknas som yttrandefrihet eller rena trakasserier.

I dag har vi lärt oss hur vi undviker vanvård av yttrandefriheten. Vi har också fått bekräftat att det krävs mod, uthållighet, hög tröskel för psykisk terror och en övertygelse om rättssamhällets förträfflighet.

Ni ska ha tack för det, Helle, Maria och Anne!

*Lilian Sjölund skrev 2017 debattboken Hatad, vart är det demokratiska samtalet på väg? Utgiven av Tidskriften Journalisten

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy