Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vi socialdemokrater sätter välfärden först

Nu vill högerpartierna återigen finansiera sänkta skatter genom att kommunerna ska ta notan för en nya stupstock i sjukförsäkringen, fortsatt slakt av arbetsmarknadspolitiken och indragna ersättningar för nyanlända. Det skulle tvinga fram kraftiga besparingar på välfärden i hela landet, skriver socialdemokraterna Magdalena Andersson och Åsa Lindestam.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När högern sänker skatten är det förr eller senare alltid svenska folkets välfärd som får ta smällen, skriver riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) från Gävleborg (bilden) och finansminister Magdalena Andersson (S).

Bild: Torbjörn Ingvarsson

Annons

Sverige går nu in i 20-talet samtidigt som den rekordstora 40-talistgenerationen närmar sig 80-årsåldern. Under sina långa yrkesliv har de byggt Sverige till det välfärdssamhälle vi alla är så stolta över och för oss socialdemokrater är det självklart att de nu ska ha en trygg ålderdom. Därför måste välfärden byggas ut.

Förra mandatperioden tillförde den socialdemokratiskt ledda regeringen 35 miljarder kronor till välfärden och återställde ordning och reda i statsfinanserna. Med den lägsta statsskulden sedan 1977 står Sverige nu väl rustat. De kommande åren behöver Sverige 560 nya äldreboenden och 75 nya vårdcentraler. Dessutom ska förskolor, skolor och idrottshallar byggas när 1990-talets stora barnkullar nu bildar familj.

Vi socialdemokrater har i ett komplicerat politiskt läge gjort breda kompromisser så att regeringen nästa år kan öka resurserna till välfärden med fem miljarder kronor och stärka många pensionärers ekonomi. Till och med 2022 kommer resurserna till välfärden ha ökat med över 20 miljarder kronor.

Annons

Annons

Det är en politik som står i stark kontrast mot det nya konservativa blockets vägval för Sverige. Innan Sverige fick en regering på plats drev Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna fram 20 miljarder kronor i sänkt skatt och de har redan presenterat nya förslag på skattesänkningar.

När högern sänker skatten är det förr eller senare alltid svenska folkets välfärd som får ta smällen. Det såg vi när Moderaterna satt i regering och sänkte skatten med 140 miljarder kronor. Nu vill högerpartierna återigen finansiera sänkta skatter genom att kommunerna ska ta notan för en nya stupstock i sjukförsäkringen, fortsatt slakt av arbetsmarknadspolitiken och indragna ersättningar för nyanlända. Det skulle tvinga fram kraftiga besparingar på välfärden i hela landet.

Vi socialdemokrater väljer en annan riktning för Sverige där samhället byggs starkare. De kommande åren kommer vi att ställa alla nya förslag mot mer pengar till välfärden. Vi socialdemokrater sätter välfärden först.

Magdalena Andersson (S), finansminister

Åsa Lindestam (S), förste vice talman och riksdagsledamot från Gävleborg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy