Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberal

Karin Bergkvist
Karin Bergkvist: Fifflandet skadar förtroendet för politikerna – dags att se över förmånerna

Emma Carlsson Löfdahl, Liberalerna, riksdagsledamot och ledamot av socialförsäkringsutskottet, är den senaste i raden av politiker som överanvänder frasen "Jag följer det regelverk som finns". Men den egna moraliska kompassen måste faktiskt också finnas där, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Detta är en opinionstext.Detta är en ledare från Ljusnan (oberoende liberal), Söderhamns Kuriren och Ljusdals-Posten (politiskt obundna). Alla tre är en del av helahälsingland.se.

Riksdagsledamöter måste kunna bo i Stockholm, men det får vara nog med fifflande. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

Det är Aftonbladet som har avslöjat att riksdagsledamoten har plockat ut den maximala ersättningen för sin övernattningslägenhet. Det i sig är inte anmärkningsvärt, det är det många riksdagsledamöter som gjort.

Komplikationen ligger i att lägenheten är en bostadsrätt som tillhör hennes make. Hon betalar 13 000 kronor i månaden. Av dessa 13 000 kronor får hon 8 600 kronor i månaden – maxbeloppet – från riksdagen, resten betalar hon själv.

Annons

Annons

Alla riksdagsledamöter som bor 50 kilometer eller längre från Stockholm har rätt att få hjälp med övernattningslägenhet. Riksdagsförvaltningen erbjuder ett antal lägenheter som ledamoten får bo gratis i. Eller så kan ledamöterna hyra själva och får då maximalt 8600 kronor i månaden i bidrag för det.

Det är självklart så att uppdraget i riksdagen inte ska innebära att ledamöterna tvingas flytta hela familjen till Stockholm. Den lokala förankringen är viktig.

Men att hyra av sin egen man och sedan ställa sig oförstående till kritiken, med ursäkter om skild ekonomi och att "hon följt gällande regelverk" duger inte.

Det är inte första gången politiker hamnar i blåsväder för att de gjort fel vad gäller alla de ersättningar – utöver riksdagsarvodet – som betalas ut till riksdagsledamöterna. Politiker från alla partier har hamnat i blåsväder av olika anledningar. Det blir lätt så med mängder av regler och gråzoner som ger möjligheter att vara moraliskt flexibel.

Riksdagens regler kring arvoden och ersättningar måste vara tydlig och utan kryphål. Fifflandet skadar förtroendet för politiken.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy