Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kampsport

Läsartext
Läsartext: Knivförsvar och höga kast när judoklubben ordnade träningsläger

Judo är en av de mest anrika asiatiska kampsporterna. I helgen arrangerade Bollnäs judoclub ett så kallat kataläger, med två av Sveriges mest meriterade instruktörer.

– Kator kan verka komplicerat, men det blir lättare med tiden, säger Kjell Ingemansson.

Detta är en läsartext.

Två judokas övar på ett kast. Till höger ses instruktören Kjell Ingemansson.

Annons

Den traditionella kampsporten judo fokuserar ofta på fysisk träning, teknik och tävling. För att fullt ut kunna tillgodogöra sig judo krävs dock att eleven också lär sig kampsportens kator.

En kata (som betyder “norm” och “fastställda regler”) visar på ett grundligt sätt hur olika kast, avväpningar och grepp ska utföras. Genom att lära sig dem kan judokan (så kallas den som utövar judo) sedan på ett korrekt sätt använda teknikerna i träning och tävling.

Judo förknippas framför allt med kast och grepp. Kampsporten innehåller dock även tekniker för att avväpna kniv-, svärd och pistolangrepp. Här övar Peter Hed och Robert Myrberg.

För att lära sig mer om judons tekniker bjöd därför Bollnäs judoclub, som utbildat judokas sedan tidigt 80-tal, i helgen in till ett kataläger under ledning av Kjell Ingemansson, från Västerås judoklubb och Bo Mallander, Stockholms judoklubb.

Annons

Annons

– Kator lär ut judons grammatik, så att du får en vidare förståelse för hur teknikerna fungerar. Och när man lär sig att göra rätt blir resten lättare, säger Kjell Ingemansson, som tränat i 49 år och uppnått sjätte dan (en av de högsta graderingarna som finns inom judo).

Rasmus Andersson utför ett kast på klubbkamraten Marcus Stenberg.

Bild: Henrik Nyblad

Bo Mallander, själv femte dan, har bott och tränat i judons hemland Japan. Det var där han förtjänade sitt första svarta bälte.

– Att få ett svart bälte betyder att man är ett föredöme och kan leda andra. Det handlar om mer än att bara kunna vinna en match. Det handlar om att ligga på en annan nivå, kunskapsmässigt, säger han.

Enligt honom är det viktigt att lära sig judons kator. I Sverige är dock den delen inte alltid lika prioriterad som i Japan, där kator tränas parallellt med den vanliga träningen.

Kjell Ingemansson är en av få som uppnått sjätte dan i Sverige. Tionde dan är den högsta graden inom judo..

Bild: Henrik Nyblad

– Katan är den formella delen, judons a b c om man så vill. Här går vi igenom all kunskap och teori inom judon, på ett väldigt konkret sätt, säger Bo Mallander.

Annons

– I Sverige börjar vi egentligen för sent med kataträning. Kata kan man börja träna direkt, men det gör vi inte så ofta här, fyller Kjell Ingemansson på.

Förutom instruktörerna deltog åtta judokas, nästan alla med brunt eller svart bälte. De två dagarna fylldes med flera träningspass - och en hel del ny kunskap.

– Det tar på krafterna, även om man inte tränar så hårt fysiskt. Det blir mycket att tänka på.

Maria Dahlgren

Totalt deltog åtta judokas på lägret, förutom de två instruktörerna.

Bild: Henrik Nyblad

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy