Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Oksanen: "En kosack tar allt som är löst" sade Presidenten, sen skruvade Finland fast Åbolands skärgård

""En kosack tar allt som är löst." Ingenting är löst när vi pratar med ryssarna.”

Det gamla finska talesättet användes av president Sauli Niinistö när han i torsdags välkomnade en grupp svenska journalister till förmiddagskaffe på Talludden.

President Sauli Niinistö omvaldes 2018 för en ny sexårsperiod.

Annons

Det är i Helsingfors västra del som presidentbostaden ligger insprängt i terrängen bakom höga stängsel. Här har arkitektparet Reima och Raili Pietilä lyckats skapa en bostad som smälter in i det finländska landskapet, en blandning av granit och grönska. Hårdhet och mjukhet.

Sammanhanget med kosacken handlade om att beskriva Finlands förhållningssätt, att hålla dialogen öppen med Kremlregimen, men vara väl förberedd. Att ha sitt försvar starkt, och sina saker i ordning är en grundförutsättning när man delar 1300 kilometer lång gräns med Ryssland.

”Dialog betyder inte att acceptera deras politik och åsikter. Putin vet vår inställning” förklarar Niinistö med lugn tydlighet på andra sidan bordet.

Annons

Kanske har presidenten just i den stunden i bakhuvudet det som kommer att utspela sig 48 timmar senare, när finländska myndigheter slår till i en jätteraid. En raid som skulle kunna beskrivas som att ”skruva fast saker som är lösa”.

Annons

Men det var ingen vanlig operation där polisen knackade på ett kontor och hämtade några datorer och lite bokföring. 100 poliser och 300 från andra myndigheter uppges ha varit inblandade i tillslag mot 17 fastigheter.

Kanske kommer liknelsen ändå utan att Niinistö tänker på Åbolands skärgård just där och då. Han har använt det tidigare i samtal med utländska journalister. Men enligt medieuppgifter i Finland så har presidenten känt till i ett par månader det som nu fascinerar säkerhetspolitiskt intresserade runt om i världen.

Det handlar om vad som officiellt beskrivs som en raid mot ekonomisk brottslighet och pengatvätt. Men det var ingen vanlig operation där polisen knackade på ett kontor och hämtade några datorer och lite bokföring. 100 poliser från Centralkriminalpolisen och 300 från andra myndigheter uppges ha varit inblandade i tillslag mot 17 fastigheter. Flygförbudszon upprättades och gummibåtar användes.

Bland fynden fanns en kasse med en halv miljon euro. En estnisk och en rysk medborgare har häktats. Utredningen väntas fortsätta en bra bit in i nästa år.

Och tajmingen är nog ingen slump. Först håller Finland sina årliga övningar för att möta hybridkrigföring. I sex övningar som löpte parallellt, med över 4000 personer från försvarsmakten, övade även myndigheter som har med allt från trafik och flygplatser till räddningsverk, sjöbevakning, polis, tull och gränsbevakning samt sjukvård och kommuner. I Joensuu var scenariot att gröna män landar på flygplatsen, tänder eld på flygplanet och försvinner ut i skogen. Även daghem deltog i övningen för att ta hand om mobiliserad personals barn.

Annons

Annons

Efter övningarna kom husrannsakan i Åbolands skärgård för ”ekonomisk brottslighet”.

Företaget Airiston Helmi startade sin verksamhet 2007 med ett lån på 6,5 miljoner euro. Oklart vem som lånade ut pengarna och under vilka villkor. I fjol fick man låna ytterligare 5,5 miljoner euro under lika dimmiga förhållanden.

Verksamheten har gått back med stora belopp, vilket inte är så konstigt eftersom någon större omsättning inte noterats. De exklusiva anläggningarna med helikopterplattor, hus och bryggor har stått i stort sett oanvända.

Finländska public servicebolaget Yle försökte få översiktsbilder i vintras på en fastighet, men drönaren kraschade oväntat på isen. När TV-folket kom fram var kameran på drönaren försvunnen.

Och det har inte sparats på pengar, det har byggts eget vattenreningsverk och generatorer för att säkerställa egen elektricitet. Hufvudstadsbladet konstaterar lite lakoniskt:

”Jämfört med vanlig finländsk skärgårdsbyggnation verkar det som om Airiston Helmi inte behövde räkna slantarna.”

Säkerheten på öarna har varit omfattande, med kameraövervakning och besökare som snabbt avvisats. Finländska public servicebolaget Yle försökte få översiktsbilder i vintras på en fastighet, men drönaren kraschade oväntat på isen. När TV-folket kom fram var kameran på drönaren försvunnen.

Annons

Airiston Helmi köpte även den finländska marinens gamla överskottsfartyg och i något fall varken bytt namn eller målat om, trots avtalets krav.

Annons

Vi frågade oss om de små bostäderna var avsedda att inhysa spetsnaz-soldater.

Till Hufvudstadsbladet säger en som deltagit i byggnationerna att finländska myndigheters intressen inte är förvånande:

”I synnerhet radhuslängorna på Säckilot väckte en viss förundran. Vi frågade oss om de små bostäderna var avsedda att inhysa spetsnaz-soldater.”

President Sauli Niinistös senaste möte med president Putin skedde i Sotji i augusti i år.

Fastigheternas placering bidrar till helhetsbilden, intill de viktiga farlederna till Åbo. En av Finlands viktigaste hamnar och bas för Finlands marinstridskrafter, vars högkvarter just ligger i Åbo.

Fastighetsköp från bolag med ryska kopplingar intill viktig infrastruktur har uppmärksammats på hög nivå tidigare i Finland, inklusive från presidenten Sauli Niinistö själv. För ett par år sedan varnade även Säkerhetspolisens chef för att fastigheter, likt de som Airiston Helmi har, skulle kunna nyttjas av ryska soldater i kristid.

Problembilden är alltså välkänd och väldokumenterad. Samtidigt illustrerar det utmaningen ett öppet samhälle har.

Det är inte olagligt att bygga en infrastruktur med självförsörjande bostäder och helikopterplattor. Kommuner som Pargas i Åbolands skärgård har i bygglovsärendena tittat på lagstiftningen allena, inte kontext och hotbild.

Finland valde till sist att tackla Airiston Helmi på samma sätt som amerikanska myndigheter hanterade Al Capone, bokföringen.

Annons

Dessutom använder de ryska underrättelsetjänsterna sig ofta av kriminella nätverk och oligarker, så var den ena börjar och den andra slutar ska medvetet vara svårt att veta. Brottslighet och underrättelseverksamhet kan döljas genom en rad bolag. Men en dag kan Moder Ryssland växla in en tjänst som bolaget tillhandahåller. Hur det förhåller sig med fastigheterna i Åbolands skärgård kan vi bara spekulera om.

Annons

Finland valde till sist att tackla Airiston Helmi på samma sätt som amerikanska myndigheter hanterade Al Capone, bokföringen.

Men bokföringsbrott är knappast anledningen till att regeringen och presidenten informeras i förväg. För Iltalehti tar två anonyma generalspersoner till orda och säger det som alla tänker; ”brottsutredning provocerar mindre än militära operationer”. Finländska generaler brukar inte läcka saker till media, mycket brukar ligga osagt men underförstått i Finland. Därför är uttalandena signifikanta.

Dessutom blir det inga säkerhetspolitiska konsekvenser med grannen när det handlar om ekonomisk brottslighet, det slipper alltså bli ett ämne för Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev när han träffar statsminister Juha Sipilä under onsdagen i Helsingfors.

President Sauli Niinistö (lila slips i mitten) tog emot en grupp svenska ledarskribenter. Den här artikelns skribent står näst längst till höger i bild. Fotografiet är taget av Presidentens adjutant.

Händelserna i Åbolands skärgård visar på behovet att skruva fast det som är löst. Finland är igång med lagstiftning för att begränsa utlänningars fastighetsköp, även om det är tio till tjugo år för sent som försvarsutskottets ordförande Illka Kanerva (Saml) konstaterade för Lännen Media.

Annons

Samma problembild, med kommuner och myndigheter som ser inte hela bilden och lagstiftning som möjliggör fulspel, har Sverige.

”En kosack tar allt som är löst” konstaterade president Sauli Niinistö vid bordet på Talludden.

Sedan satte Finland utan större åthävor eller utrikespolitiskt brus igång att skruva fast Åbolands skärgård.

Det i sig är en strategisk kommunikation som inte kan missförstås hos grannen i öster.

Tillägg: Det kan noteras att Finland drabbades under tisdagen av ett större DDOS-angrepp. Dessutom genomförde två ryska strategiska bombplan, TU-160 eller Blackjacks på Natospråk, flygningar i Finska viken och i Östersjön. De strategiska bombplanen är till för kärnvapen och uppträder sällan i Östersjön. Senaste gången var i juni i fjol. Om detta är relaterat eller orelaterat till händelserna i Åboland låter ledarsidan var osagt, men de kan noteras.

Annons

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om säkerhetspolitik för flera av MittMedias liberala och centerpartiska ledarsidor. Oksanen är politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy