Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Marcus Åsling: Erlandsson (C) som talman är ingen dum idé

Annons

Regeringsbildningen ser ut att bli en utdragen process. Men först ska riksdagen välja sin talman. Talmannen har sedan den viktiga uppgiften att ge en partiledare chansen att försöka bilda regering. Max fyra gånger får riksdagen försöka välja regering, misslyckas man blir det extraval. Så det gäller att välja en erfaren och omdömesgill talman som har stöd i breda läger.

Symboliskt vore det befriande att få lyssna till en riktig svensk dialekt (även om det är småländska) i stället för att tvingas lyssna på ännu en röst av halvadlig sörmländska eller ännu en stockholmsk karriärpolitiker

Problemet med att utse en talman från Moderaterna eller Socialdemokraterna är att det förstärker blockpolitiken i en tid där riksdagen behöver söka blocköverskridande lösningar och överenskommelser. Dessutom kommer det ena partiet blockera det andra partiets kandidat. Det är möjligt att det ena blocket väljer att köra över det andra blocket vid en votering. Om så vore det väldigt olyckligt eftersom klyftan skulle bli än bredare mellan det röda och blå laget.

Annons

Annons

Eskil Erlandsson (C) var jordbruksminister 2006-2010, landsbygdsminister 2010-2014. Han har dessutom varit ordförande i försvarsutskottet och vice ordförande i EU-nämnden.

En möjlig lösning är att välja en mittenpolitiker som talman. I spekulationerna har alliansregeringens förra jordbruksminister och sedermera landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) varit ett hett namn. Han har suttit i riksdagen sedan 1994, varit ordförande i försvarsutskottet, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet och nu senast agerat vice ordförande i EU-nämnden. Erlandsson har alltså en gedigen parlamentarisk erfarenhet som egentligen är svår att överträffa bland andra mittenpolitiker.

LÄS MER: Ministern togs emot som en rockstjärna

Att välja centerpartisten Eskil Erlandsson (C) vore ett utmärkt val för att knyta upp låsningarna i Sveriges riksdag. Den uppfattningen har även fått stöd av fler ledarredaktioner runt om i landet. Bland annat av Isobel Hadley-Kamptz i liberala Dalarnas tidningar.

Annons

LÄS MER: Isobel Hadley-Kamptz: Humor, folklighet och god mat - därför är Eskil min talmanskandidat

Annons

Rent principiellt skulle en kompromisskandidat kunna hämtas från riksdagens två övriga mittenpartier, Miljöpartiet eller Liberalerna. Miljöpartiet lider dock av sin interna princip om att en ledamot som högst får sitta två mandatperioder – det får till konsekvens att partiet saknar en tydlig senior kandidat.

För Liberalernas del nämns främst Barbro Westerholm som suttit i riksdagen sedan 2006 (även en kort sejour på 80-talet). Däremot är det sannolikt att Moderaterna skulle blocka en liberal kandidat, eller rättare sagt föredra en kandidat från Centerpartiet. Anledningen är att man helt enkelt litar mer på Centerpartiet än Liberalerna. Dessutom har Erlandsson en ojämförbart större parlamentarisk erfarenhet än Westerholm.

Symboliskt vore det befriande att få lyssna till en riktig svensk dialekt (även om det är småländska) i stället för att tvingas lyssna på ännu en röst av halvadlig sörmländska eller ännu en stockholmsk karriärpolitiker när man följer tv-sändningarna från riksdagen. Bespara oss det förutsägbara valet från Socialdemokraterna eller Moderaterna. I Eskil Erlandsson har riksdagen en talman som representerar hela landets prakt och som kan respekteras i breda läger, både i det borgerliga och rödgröna blocket.

Vilket annat sätt kan S och M meddela att det är en ny tid i svensk politik där minoritetsregeringar ska kunna regera trots Sverigedemokraternas närvaro?

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy