Annons

Annons

Kulturhus i förändring: Missionshuset blev klubbhus

KULTURHUS I FÖRÄNDRING, DEL 2 av 4 En gång i tiden hade i stort sett varje by en samlingslokal, ofta en frikyrka. Men förändringens vindar går snabbt och mängder av dessa ofta ideellt byggda mötesplatser är i dag något annat än ett bönens hus. Så tjänar till exempel Backa missionshus i dag idrotten.

Den stora samlingssalen med upphöjd scen. Korset är ersatt av Forsa orienteringsklubbs emblem.

Annons

När Elvi Sandberg var barn vistades hon mycket i missionshuset i Backa i Sörforsa väster om Hudiksvall. Hennes pappa Arne Anderson var ordförande i församlingen och både han och mamma Stina var engagerade som söndagsskolelärare med mera.

– Min farmor, som föddes 1890, kom med i församlingen i ungdomen. När missionshuset byggdes var hon nio år, säger Elvi Sandberg.

Söndagsskola, gudstjänst med kyrkkaffe, scoutverksamhet och konfirmationsundervisning, bröllop och auktioner. Det var i församlingen vännerna fanns, alla kände varandra.

– Jag vet ju inte hur det är att inte tillhöra en frikyrkoförsamling. Men vi kände att vi ingick i en helhet, vi hade relationer till andra platser. Scoutläger och sångarutbyte gjorde att man lärde känna folk i hela Missionsförbundet, berättar Elvi Sandberg.

Annons

När vi träffas för att se hur missionshuset i Backa förändrats sedan det såldes år 2000 har hon med sig en hel hög med fotomaterial och skriven historik. Här finns verkligen en källa att ösa ur. Ett tag hette det Sörforsa missionshus, men det namnet slog aldrig igenom, man sa Backa.

Annons

På plats finns också Sven Bergström, ordförande i Forsa orienteringsklubb som numera äger huset.

– Jag vet att pappa var nöjd att det blev Forsa OK som tog över missionshuset. Han ville att det skulle fortsätta vara en allmän samlingslokal och inte privathus, säger Elvi Sandberg och går runt och tittar i lokalerna.

Huset byggdes 1899 och har varit med om en mängd om- och utbyggnader, renoveringar och moderniseringar genom åren. 1934 byggdes det ut på längden och höjden och inför församlingens 75-årsjubileum 1966 gjordes en genomgripande modernisering med elvärme, vattentoaletter, ungdomsvåning en trappa upp och mycket annat. Huset har alltid anpassats till verksamheterna, inte tvärt om.

Rumsindelningen på bottenplanet är i stort sett densamma i dag när Forsa orienteringsklubb håller till här. Här finns lilla salen, lämplig för möten, och stora salen med upphöjd scen som en gång användes som gudstjänstlokal. Det som gjorde huset till en kyrka, korset som hängde på väggen bakom predikstolen, är förstås borttaget och Forsa OK:s emblem hänger där i stället.

Annons

Trots alla ombyggnader finns ändå mycket av inredningen från 1960-talet kvar i orienteringsklubbens lokaler. En hel del möbler och taklampor med mera har inte bytts ut. Fönsterglasen i den stora salen är lite speciella och kom nog till på 1960-talet. De är ojämnt halvgenomskinliga i ett speciellt brutet mönster. Däremot har huset kompletterats med jordvärme, omklädningsrum, duschar och bastu.

Annons

– Huset fungerar bra för oss. Numera är det också bygdegård och hyrs ut till bröllop och födelsedagsfester med mera, säger Sven Bergström.

Pianot, som stod i stora gudstjänstsalen, förvaras ostämt i garaget utanför. Vart standar och andra minnen från missionsförsamlingens tid tagit vägen vet varken Elvi eller Sven.

Kulturarv i förändring del 1: Än lever några prästgårdar kvar

Fakta

Missionshus utan lagskydd

Kyrkor – inom Svenska kyrkan – som är byggda före 1940 har ett speciellt skydd i lagen. Det krävs en utredning och tillstånd från länsstyrelsen för rivning, flyttning eller ombyggnad, liksom för ingrepp i eller ändring av exteriör och interiör. Av Sveriges 3400 kyrkor inom Svenska kyrkan är 2900 klassade som kulturarv.

Samma skydd gäller inte frikyrkornas olika hus. Det svenska frikyrkliga livet brukar räknas som en av de stora folkrörelserna som växte fram parallellt med industrialiseringen av landet under 1800-talets senare del. De andra är nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och senare även idrottsrörelsen. Dessa rörelser lade grunden till den svenska demokratin. Inom missionskyrkan togs alla beslut på demokratisk väg och man lärde sig mötesordning, protokollskrivning och beslutsteknik.

Frikyrkornas lokaler byggdes ofta med hjälp av frivilliga krafter och insamlade medel. Benämningen på missionskyrkans byggnader varierade kraftigt. Bönehus och missionshus var vanligt förekommande men även ord som tabernakel och kyrka användes, inte minst i städerna.

Att frikyrkobyggnader rivits har varit vanligt i stadsmiljö. På landsbygden, och även i samhällen och städer, har övergivna byggnader oftare byggts om till bostäder. I takt med att allt fler flyttar in till större städer och församlingar försvinner blir missionshusen också färre.

Kulturmiljövårdens aktörer har i många fall beklagat rivningar och ombyggnader av arkitektoniskt värdefulla byggnader, men mer sällan gått in aktivt för att skydda frikyrkobyggnader.

Svenska Missionsförbundet (numera Svenska Missionskyrkan) grundades 1878 genom att ett antal missionsförsamlingar gick samman. 1915 passerade medlemsantalet 100 000 och det fanns då över 1560 byggnader. Inger-Britt Holmblad skriver i sin doktorsavhandling från 2002, "Hören Herrens röst! Missionsförbundets kyrkobyggande fram till 1915 med tonvikt på Gävle-Daladistriktet" att det funnits 164 missionskyrkor i Gävleborgs län, varav 98 i Hälsingland.

I dag har Svenska Missionskyrkan gått samman med Svenska Baptistkyrkan och Metodistkyrkan i Sverige till den gemensamma Equmeniakyrkan. Det finns 720 församlingar i Sverige med cirka 65 000 medlemmar i dag.

Annons

Annons

Äldre bild från stora salen i Backa missionshus.

Så här ser det gamla missionshuset i Backa ut i dag, med påbyggd övervåning och flera ombyggnader under 1900-talet.

Annons

Elvi Sandberg och Sven Bergström tittar på gamla bilder av missionshuset i Backa, som nu är klubbhus för Forsa OK.

Annons

Fotoalbumet visar bilder på missionshuset i Backa från hur det såg ut 1914. Då fanns bara en våning.

Annons

Sånggrupp framträder på scenen i missionshuset.


Christina Busck

0650-355 94
christina.busck@mittmedia.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy