Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Amanda Palmér kombinerar uppdrag som ungdomstränare och idrottsutbildare

Amanda Palmér har varit ungdomstränare i Bollnäs KK och Bollnäs IS i flera år. Nu har hon även börjat som jobba med SISU Idrottsutbildarna. Hennes första uppdrag var på Edsbyns fotbollsskola i veckan.

Amanda Palmér avslutade sin första vecka som SISU Idrottsutbildare med att prata om kamratskap.

Bild: Jessica Eriksson

Annons

I ett lätt duggregn inleds den sista dagen på Edsbyns fotbollsskola. Drygt 100 unga fotbollspelare har deltagit under veckan och i omklädningsrum två sitter tolv tjejer som alla riktar blicken mot Amanda Palmér som står mitt i rummet.

– Vi brukar egentligen sitta ute på gräset, men det är inte så kul när det regnar, säger Amanda.

19-åriga Amanda Palmér är till vardags ungdomstränare i Bollnäs Konståkningsklubb och tränar även Bollnäs IS i skridskoteknik. Men den här veckan jobbar hon som idrottsutbildare.

Annons

– Jag är här för att prata om idrottens värdegrunder. Vi har pratat om självkänsla, kamratskap, samarbete och sociala medier. Det har varit jättekul att få träffa ungdomarna, säger hon.

Annons

Den här dagen är det kamratskap som står på programmet. Amanda börjar med att fråga vad det innebär att vara en bra kompis. Ord som "snäll" och "omtänksam" hörs flera gånger och tjejerna verkar överens om att en bra kompis ska vara just det.

Till slut kunde grupperna flytta ut på gräset igen, även om några tyckte det var lite blött.

Bild: Jessica Eriksson

Efter ett tag plockar Amanda fram sina så kallade åsiktskort, till gruppens stora glädje. Tjejerna får ta ställning till olika påståenden genom att antingen ställa sig vid det röda kortet om man inte håller med eller det gröna kortet om man tycker att påståendet stämmer.

Läs mer: Natalie Edlund – en koståkningstalang med fötterna på jorden

– Det är ett väldigt bra sätt att få igång en diskussion, framförallt om de inte vågar prata så mycket. Vågar man inte prata kan man ta ställning ändå. Det har varit riktigt uppskattat, säger Amanda.

Det var SISU själva som tog kontakt med Amanda för tre veckor sen och frågade om hon ville börja föreläsa. Efter att ha jobbat med dem i samband med både hockeyträningen och konståkningen, kände Amanda att det skulle passa henne och tackade ja.

Åsiktskorten var populära bland deltagarna på Edsbyns fotbollsskola.

Bild: Jessica Eriksson

Annons

Annons

Varje föreläsning tar en halvtimme och Amanda har sju grupper som hon ska föreläsa för under dagen. Efter en paus för mellanmål har regnet avtagit så pass att grupperna kan flytta ut igen. Amanda och hennes kollega tar med sig grupperna till ena läktaren vid fotbollsplanen för att hålla de sista föreläsningarna innan lunch.

Har du lärt dig något som du kan ta med dig i ditt eget ledarskap?

– Värdegrunderna jobbar vi med inom alla idrotter. Det är väldigt fint att se att vi har en så pass bra röd tråd i svensk idrott, säger Amanda, som tycker att det har varit kul att få en inblick i lagsportens värld.

Läs mer: Det är en konst att åka skridskor

– Jag som har rört mig inom konståkningen har mest jobbat med individuella idrottare, så det är kul att få komma ut och se hur gruppdynamiken är i lag.

Lite lagsport har Amanda ändå fått känna på när hon tränat ungdomarna i Bollnäs IS i skridskoteknik. Kontrasten mellan konståkning och ishockey är tydlig, men enligt Amanda har det gått hur bra som helst.

– Det såg lite roligt ut i början när det kom ett gäng grabbar i full hockeyutrustning och jag kom i tights och rosa jacka. Jag var rädd att de inte skulle ta mig på allvar. Men de har lärt sig hur jag jobbar och de har märkt att de utvecklas, så det har bara varit positivt.

Det var förra sommaren som Bollnäs konståkningsklubb bjöd in hockey- och bandyspelare till sitt sommarläger för att just träna teknik. Hockeyn valde att följa upp satsningen och Amanda Palmér har därför fortsatt med teknikträningen.

Annons

Annons

Läs mer: Oroligt i BIS – blir det ett A-lag eller inte?

När det gäller framtiden så vill Amanda gärna fortsätta jobba med idrottsungdomar.

– Om SISU är intresserande av att låta mig fortsätta så föreläser jag gärna mer. Jag vill göra allt hela tiden, så jag hoppar på det mesta. Jag brinner för ungdomsidrotten och vill fortsätta vara engagerad där, säger hon.


Jessica Eriksson

0176-79566
jessica.m.eriksson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy