Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Orkesterns musiker om succén i Asien

Efter en intensiv turné kan nu Gävle Symfoniorkester pusta ut. Vi träffar musikerna Anna Hyllman och Tomas Wahlund för en sammanfattning av äventyret.

Anna Hyllman och Tomas Wahlund, Gävle Symfoniorkester, har precis kommit hem från turnén i Asien.

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

Gävle Symfoniorkester är tillbaka från turnén i Asien. Men man förstår om de inte riktigt vill landa i vardagen efter succén med stående ovationer. Suga på karamellen några dagar till.

Orkesterns musiker Anna Hyllman (viola) och Tomas Wahlund (kontrabas) kan nöjda konstatera att turnén blev precis som de hoppats att den skulle bli.

- Pressen var stor innan, så nu känner jag mig lite lättad. I synnerhet när det gick så bra. Vi har varit på väg i månader känns det som, så det är mycket som släpper nu, säger Tomas Wahlund.

De tycker att de har utvecklats som musiker och att det har varit bra att få erfarenhet att spela för en ny publik. Och i större konsertsalar, som har varit tredubbelt så stora som de är vana med i Gävle.

Annons

De konstaterar att även Gävlepubliken kommer att få ta del av boosten som musikerna fått av att turnera, även om det bara var ett fåtal hängivna fans som reste med under turnén. Framgång föder framgång.

Annons

- Alla är en del av laget i en orkester och när laget lyfter så blir alla glada och blir bättre, säger Anna Hyllman.

Mottagandet har varit entusiastiskt med stående ovationer. Publiktraditionen i Korea och Kina skiljer sig från den västerländska, är lite mer uppsluppen. Men hur vanligt är det att orkestrar möts av stående ovationer? Anna Hyllman och Tomas Wahlund tror inte att det automatiskt är så och det är ett riktigt gott betyg.

Som musiker utvecklas de av att kunna arbeta längre med samma program och spela det i skarpt läge flera gånger.

- Träning ärträning och match är match. Vi har fått tillfälle att spela samma stycke flera gånger i konsert och det utvecklar en som musiker, säger Anna Hyllman.

Anna Hyllman och Tomas Wahlund, Gävle Symfoniorkester, har precis kommit hem från turnén i Asien.

Bild: Kristian Ekenberg

Medan de var borta från Gävle, har en insändarartikel som ifrågasätter orkesterns existens delats flitigt i sociala medier. Påverkas de av sådan kritik? Anna Hyllman säger att hon inte känner mindre arbetsglädje, men önskar att fler vill ge orkestern en chans.

- Jag önskar att de som känner så kunde upptäcka vad vi gör och känna samma sak för musiken som jag gör.

Annons

Annons

Hon säger att de ofta får höra att musikintresserade kan bussas till Stockholm i stället – men att samma argument aldrig framförs om att hockeyintresserade kan se hockey i huvudstaden.

Rent konkret betyder turnén att Gävle Symfoniorkester höjer sin status bland svenska orkestrar.

- Nu spelar vi i samma finrum som de andra orkestrarna i landet. Nu är vi också med i den skaran. Det är en häftig känsla! säger Tomas Wahlund.

Läs mer: Kristian Ekenberg om symfoniorkesterns turné


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy