Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jättendal

Improvisation i Trolska skogens anda: "Ett sätt att sätta guldkant på vardagen"

Skådespelarna i Trolska skogen i Mellanfjärden måste kunna improvisera men de har också märkt ett intresse från vanliga besökare att lära sig mer om improvisation.

Skådespelarna Mia Rydell, Mellanfjärden, och Johanna Sandström, Hårte, Jättendal, Nordanstig leder teaterimprovisation.

Bild: Torbjorn Ingvarsson

Annons

Mia Rydell och Johanna Sandström är skådespelare i Trolska skogen och på lördagen öppnade de teatern i Mellanfjärden för en kurs i teaterimprovisation. Inledningsvis fick de båda svara på frågor om hur stor betydelse det har att klä ut sig för att kunna tolka en roll.

– Det finns ju olika skolor kring det, men du måste ju kunna gå in i en roll utan kostym och sedan låta kostymen förstärka rollen, säger Johanna Sandström.

För visst kan kostymen göra det lättare att låtsas vara någon annan. I alla fall kan rollen bli mer trovärdig för publiken. I Trolska skogen möter skådespelarna barn som ibland tror att rollkaraktären är verklig.

Annons

Annons

I skogen har skådespelarna ett manus som de utgår från men där vissa partier är ganska lösa. Sedan finns det stycken i manus som är fast formade och där det är av betydelse att följa manus för att ge besökaren den önskade upplevelsen.

– Då kan det komma frågor som "hur borstar du tänderna?" och då gäller det att väva in svaret i berättelsen, säger Mia Rydell.

Skådespelare Mia Rydell, Mellanfjärden, Jättendal, tycker att förmågan att improvisera är bra att ha med sig i vardagen.

Bild: Torbjorn Ingvarsson

Men det är bra för alla att hitta spontiteten och leken tycker dagens instruktörer. Improvisationsdagen hölls i Mellanfjärdens teater och inledningsvis var det kallt där inne. Alla som kunde tog på sig en tröja men ganska snart leks det kull uppe på scenen och den som blir tagen måste ställa sig vid sidan om och dansa.

Skådespelaren Johanna Sandström, Hårte, Jättendal, under en av improvisationsövningarna.

Bild: Torbjorn Ingvarsson

Ett annat inslag var att någon fick rollen som fotograf och de andra skulle illustrera en av fotografens bilder. Fotografens improvisation var då att berätta vad bilden föreställer. Det skrattades också en hel del även i det momentet.

Bild: Torbjorn Ingvarsson

Annons

Sex kvinnor kom för att vara med på teaterimprovisation för vuxna. De fick inga skrivna repliker, under de tre timmarna användes det också låtsasspråk i improvisationen och det fanns inget manus. Tanken är att fånga det som dyker upp i stunden och den kreativiteten kan alla ha nytta av menar Mia Rydell.

Annons

– När du är bland andra så kan du sätta guldkant på vardagen genom att plocka upp idéer du får, säger Mia Rydell.

Bakom arrangemanget stod alltså Trolska skogen, men syftet var inte att rekrytera skådespelare.

– Nej, det är nog snarast en bonus om vi hittar enskådespelare, säger Johanna Sandström.

Bild: Torbjorn Ingvarsson


Torbjörn Ingvarsson

0650-355 65
torbjorn.ingvarsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy