Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Segersta

Tomas kör sitt eget race

Tomas Ek är en tatuerande och asatroende Potatisbroder. Han har fler tatueringar än han kan räkna och hans studio ligger i en hemsökt pizzeria. Tomas går sin egen väg och bryr sig inte vad folk tänker om det.

Tomas Ek har gjort om en pizzeria till en tatueringsstudio.

Annons

"I en by med hedniskt ursprung, där de Nordiska gudarna lever än" står det på visitkortet för Tomas Eks tatueringsstudio i Segersta, mellan Söderhamn och Bollnäs. Man behöver inte spendera många minuter tillsammans med Tomas innan man förstår att den meningen är viktig för honom.

– Jag känner en kontakt med skogsväsen och med gudarna. Jag finner mycket frihet och kraft på vissa platser i naturen, säger han.

Tomas, som ursprungligen kommer ifrån Bergvik, är asatroende vilket enligt honom innebär att han är människa fullt ut och att han följer de instinkter han har.

– Vissa tycker att jag är helt mumbo jumbo i huvudet men det får de göra. Alla har rätt till sin åsikt, säger han.

Intresset för tatueringar har Tomas haft sedan barnsben. Hans morfar jobbade som rallare och han och de andra rallarna brukade tatuera varandra.

Annons

Annons

– Jag tyckte att han såg ball ut och bestämde mig för att jag ville se ut som morfar. I dag har jag spöat honom med hästlängder, säger Tomas och syftar på antalet tatueringar som pryder hans kropp.

Tomas första tatuering gjordes 1989 och han var livrädd.

– Det började snurra i huvudet på mig när tatueraren körde i gång, men det var bara för att jag slutade att andas. Känslan innan var att det här blir det sista jag gör, men jag kände att jag växte efteråt, säger han.

I dag har Tomas tappat räkningen på hur många tatueringar han har. Nästan alla representerar en del av honom själv, men tre tatueringar har lite extra betydelse.

– Det är dels fingrarna där det står loud punk. Det beskriver mig bra. Jag älskar att lyssna på hög punkmusik och jag är en gaphals själv, säger han.

En annan betydelsefull tatuering har en mer besynnerlig bakgrundshistoria.

– Jag hade kommit hem från ett riktigt fylleslag i Stockholm. Jag mindes nästan ingenting men det prasslade när jag skulle ta av mig tröjan för att duscha. Då upptäckte jag att jag hade plast över en tatuering på bröstet där det står Potatisbröder, säger han.

Tomas ringde sin kompis som hade hittat en likadan tatuering på sitt bröst, men ingen av dem hade något minne av varför de gjort dem.

– Vi har valt att spara dem ändå. De symboliserar ett minne som vi inte minns, säger han.

Den tatuering som är allra viktigast för Tomas är den örn som han har på huvudet.

– Örnen symboliserar frihet och den sitter på huvudet eftersom för mig är frihet det högsta. Den visar att jag är den jag är och att ingen kan göra något åt det, säger han.

Annons

Tomas gjorde den när han var i USA och har sedan fått den ifylld hemma i Sverige.

– När jag gjorde den kändes det bara som att klia på ett myggbett, men när vi fyllde i den gjorde det fruktansvärt ont. Det kändes som att dra en tjock spik i skallen, säger han.

Annons

Att Tomas skulle starta en egen tatueringsstudio var inte självklart. Han började lära sig tatuera 2003 men tog sedan en paus. För tre år sedan fick han suget tillbaka och köpte en utrustning. Efter att ha tränat lite på kompisar fick han en lärlingsplats på en studio i Värmland.

– Tekniken behövde övas upp. Teckning och målning sitter i märgen, säger han.

Nu har Tomas haft sin tatueringsstudio i omkring ett år. Den ligger i en gammal pizzeria i Segersta och han trivs väldigt bra. Han bor på ovanvåningen med sin fru och sina barn. Hans asatro visar sig i utsmyckningen av studion. Tomas berättar att det finns en stark känsla av att gudarna finns där.

– Det brukar flyga ut tidningar långt ut på golvet och det brukar slå i dörren utan att någon är där, säger han.

Han berättar också att han och andra flera gånger sett en skäggig gestalt gå omkring i studion.

– Man får tro vad man vill men Segersta var en av de sista orterna i Sverige som kristnades och mycket från järnåldern finns kvar här, säger han.

För Tomas hänger allt ihop och han försöker uttrycka sin tro i de tatueringar han gör både på sig själv och på andra.

– Att tatuera för mig är samma sak som att rista in runor. Jag lägger ner hela min själ i det, säger han.

Att rätta sig efter vad andra tycker och tänker är inget för Tomas. Han trivs med sitt liv just nu och vill fortsätta med det.

Annons

– Man lever för kort tid för att bara rätta sig in i ledet. Vem du än är så kör ditt eget race, säger han.

Fakta

Fakta

Namn: Tomas Ek

Ålder: 42

Bor: Segersta

Familj: Fru och sex barn

Sysselsättning: Tatuerare

Antal tatueringar: Inte räknat. Har på nästan hela kroppen.

På ovanvåningen bor Tomas med sin familj.

Annons

Loud punk beskriver väl hur Tomas är som person.

Fler och fler lockas till Tomas tatueringsstudio. Här är det Emma Lundell som blir tatuerad.

Örnen på Tomas huvud betyder frihet.

Efter en blöt kväll i Stockholm hade både Tomas och en nära vän ordet Potatisbröder tatuerat på bröstet.

Annons

Tomas sitter och tecknar i sin studio.

Bakom skynket finns blotbänken som Tomas kallar britsen där han tatuerar.

En dödskalle hänger i taket.

Tomas har gjort i ordning ett altare för att hedra asagudarna.


Markus Norin

0270-740 00
markus.norin@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy