Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Han designade Dellenkilten

Mikael Öst från Tjärnmyra har fått ett kiltmönster registrerat hos skotska regeringen. Mönstret heter Dellen, och är inspirerad av Delsbodräkten.

Kilt och dräkter. Här är Jennie Kjensmo, Mikael Svensson, Hans Persson, Jonas Andersson, Mikael Öst och Per Brodén.

Annons

För tre år sedan skaffade sig Mikael Öst en kilt. Han fick många reaktioner, och fick ofta berätta historien om hur mönstret kommer från den skotska klanen Mc Donald, där hans fru Chatarina Öst Wilkins har rötter. Snart började han tänka att det skulle vara bättre med ett mönster som låg honom närmare.

– Det skulle vara roligare att berätta den historien, att det här är en Dellenkilt. Så jag pratade med skräddaren i Delsbo, Pär Swedin, som har alla färgerna i huvudet, säger Mikael Öst.

Annons

Annons

Att designa en egen kilt är mer omständigt än att köpa en partykilt, som den Mikael Öst hade tidigare. Kilten måste vävas, och det går åt tråd till att sätta upp väven. Så att göra en enda kilt skulle bli kostsamt. Mikael Öst berättade om sina idéer och fick ordföranden i hembygdsföreningen, Peter Jonasson, intresserad, och de bestämde sig för att beställa en kilt var. Men innan Mikael Öst ville ansöka hos skotska regeringen ville han försäkra sig om att han hade lokalt stöd för att få kalla sin kilt just Dellen. Så han skrev till kommunen. Snart fick han ett brev från kommunchefen Bengt Friberg där han förklarade att kommunen står bakom hans design och att de uppmuntrar idén.

Snart hade Mikael Östs kiltmönster fått ett godkännande av skotska experter. Och han hann få sin kilt lagom till Delsbostämman.

– Vi skickade in garnprov. Delsboröd och Delsbogrön. Våra kiltar är sex meter långa och väger 1,5 kilo styck. Det är kärleken till bygden. Dellen är Hudiksvalls kommuns hjärta. Alla kan bära den, säger han.


Johannes Berndalen

0650-355 45
johannes.berndalen@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy