Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Bromsäng kan bli "blåljuscentrum"

Nu finns planer på att polis, räddningstjänst och ambulans kan ta över Bromsäng. Projektgrupp söker ny övningsplats och maltens gamla byggnader är intressanta.

Nu finns planer på att polis, räddningstjänst och ambulans kan ta över Bromsäng.

Annons

Marksaneringen vid den gamla maltfabriken i Stugsund är avslutad och en slutbesiktning är gjord. Nu fattas i stort sett bara en slutrapport, och den väntas komma före årsskiftet.

Däremot har inte byggnaden sanerats, den står på tur och en inventering har gjorts. Därefter har de mest realistiska planerna varit att riva hela anläggningen – fram till nu.

Funderingar finns på att göra det till ett "blåljuscentrum". Bakom planerna ligger tekniska förvaltningen och Kommunalförbundet södra Hälsingland, berättar Söderhamn kommuns tekniska chef Lars Stål.

För kommunens del gör det att en kostsam rivning kan skjutas på framtiden, och för räddningstjänstens del innebär det en hållbar lösning på en övningsplats. De söker sedan en tid tillbaka efter ett permanent övningsområde och en projektgrupp är tillsatt för att hitta lämpliga objekt.

Annons

Annons

– Det är en unik byggnad. Den ligger fel för att elda i, men är intressant för höghöjdsövningar, säger brandmästare och projektledare Pär Palm.

Polisen är kontaktad, men har inte lämnat några besked. Eftersom byggnaden är så hög och mörk i cementdelen går det att öva scenarier med gisslandraman där insatsstyrkor får en utmaning.

– Det finns även internationella räddningsstyrkor som åker på jordbävningar och det går att öva med hundar där. Polisen har redan i dag mycket övningar på Flygstaden, så jag tror inte de är negativt inställda, säger Pär Palm.

Bromsäng kan bli övningsplats för södra Norrland och mellersta Sverige.

– Det är brist på övningsområden i Mälardalsregionen också, säger Pär Palm.

De tidigare entusiastiska planerna och idéerna på ett sportcenter är orealistiska, anser Lars Stål.

– Det skulle kosta för mycket att ställa det i skick efter alla plundringar. Det handlar om 50-60 miljoner kronor, nu finns det i stort sett bara väggar och tak, säger Lars Stål.

Hur realistiska är planerna på ett "blåljuscentrum"?

– Det är svårt att bedöma, men en nackdel är att räddningstjänsten vill elda och det bor folk nära, samtidigt som ett övningsområde inte kan ligga långt från stationen.

Oavsett vad som sker med byggnaden måste den saneras.

Det miljöfarliga skräp som finns i byggnaden är slungreststoft i form av partikeldamm från stålindustrin som inte går att förädla.

Annons

– Det handlar inte om så stora mängder som befarat i byggnaden. Det mesta ligger i en av tre silos, det är en begränsad sanering, säger Lars Stål.


Daniel Nilsson

0270-740 07
daniel.nilsson@soderhamnskuriren.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy