Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

SD-topp tog till våld – struntar i skadeståndet

Roger Hedlund kom in i riksdagen för Sverigedemokraterna. Nyårsafton år 2000 misshandlade han en syndikalist. En annan man misshandlade han tillsammans med en nazist. Han svepte även tårgas mot en kvinnas ansikte. Hedlund dömdes. Han har ännu inte betalat skadeståndet.

Roger Hedlund i SD struntar i att betala skadestånd efter att ha misshandlat en syndikalist år 2000.

Annons

34-årige Roger Hedlund är blivande riksdagsman och toppnamn för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

På nyårsafton år 2000 misshandlade Roger Hedlund två män och en kvinna. Hedlund svepte tårgas mot kvinnans ansikte. En av männen misshandlades av Roger Hedlund med tårgas och med flera knytnävsslag mot ansiktet av den lokale ledaren för nazistiska Nationalsocialistisk Front.

Roger Hedlund förklarade i domstolen att han anser sig vara oskyldig och att han använt tårgas för att skydda sin bekant, ledaren för Nationalsocialistisk Front.

Roger Hedlund har inte betalat skadeståndet på 1000 kronor till en av männen, som vi kan kalla Erik. Roger Hedlund har påmints muntligt om att betala skadeståndet, enligt Erik.

Annons

Den som döms att betala skadestånd efter brott är skyldig att betala omgående, enligt Kronofogden. Den skyldige ska själv ta reda på hur och till vem som betalningen ska ske. Den dömde kan till exempel betala genom advokat eller kontant. Den som drabbas av brott kan även ansöka via Kronofogden att skadeståndet ska drivas in.

Annons

Varför har du inte betalat skadeståndet?

– Skulle jag ha en skuld hos kronofogden, eller? Jag vet att jag dömts för misshandel. Men jag vet inte hur det där fungerar, säger Roger Hedlund som tjänstgjort som nämndeman i Gävle.

– Så länge jag inte får ett åläggande på mig att betala kan jag inte göra något. Det åligger någon annan att sköta de där bitarna. Den som önskar något lär väl också göra det.

Kort efter att han svarat på några frågor lägger Roger Hedlund på luren.

Erik framhåller att han tryckt på för att få skadeståndet betalt.

– Jag tog kontakt via en gemensam bekant som pratade med Roger Hedlund, men Roger gjorde klart att han inte tänkte betala. Sedan tänkte jag ansöka via Kronofogden för att få ut pengarna, men jag hade inte tillgång till underlaget och lyckades inte få ut det på tingsrätten då. Det var också så att jag inte förväntade mig att Roger Hedlund skulle betala skadeståndet.

Innan Roger Hedlund begick misshandeln hade han varit på fest hemma hos den lokale ledaren för Nationalsocialistisk Front. Flera av festdeltagarna hade rakade huvuden, bomberjackor, grova kängor och ett gemensamt politiskt intresse, enligt information i domen. Bland festdeltagarna märks två personer som drivit det nazistiska skivbolaget Sniper Records i Gävle.

Annons

Fyra dagar innan Roger Hedlund valdes till ordförande för SD i Gävle dömdes han för misshandel, enligt Expo.

Annons

SD vill ha kraftiga straffskärpningar för grova vålds- och sexbrott.

Som nämndeman var Roger Hedlund med om att bestämma om åtalade ska fällas för brott. År 2007 var han med och dömde en utländsk fotbollsspelare för grovt kvinnofridsbrott, men på sin blogg skrev han att han tyckte att spelaren borde ha utvisats från Sverige.


Mikael Silberstein

010-709 85 13
mikael.silberstein@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy