Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

"Det behövs förändring"

Projekt för utrikesföddas väg till jobb.

Kee Bergman kommer nu fortsätta arbeta med bland annat ett integrationsprojektet Robin Crew tillsammans med hockeyspelaren Robin Karlsson.

Annons

Projektet yrkesidentitet - ny attityd har avslutats.
– Det behövs en förändring av mentalitet och tankesätt för att utrikesfödda ska få en snabbare etablering i vårt land, säger projektledaren Kee Bergman.

Projektet har finansierats av arbetsförmedlingen och har handlat om utrikesföddas och nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Målsättningen är att de ska uppnå en bestämd yrkesidentitet och bli anställningsbar. Personen ska ha börjat en utbildning på högskolenivå eller yrkesinriktad utbildning, eller ha ett jobb eller yrkesträning som leder till jobb.

Annons

Annons

– 44 procent av dem som var i projektet mer än 2,7 månader blev anställningsbar. För att dra några vetenskapliga slutsatser hade det krävts att vi kunnat driva projektet i tre år. Då hade vi kunnat visa att vi agerar på köparens marknad och behöver möta upp med kvalitet, säger Kee Bergman.

I en rapport redogör Kee Bergman att det behövs en förändring av mentaliteten för snabbare etablering på arbetsmarknaden.

– Det handlar inte enbart om att lära sig sociala koder, utan hur tankesätten fungerar. Detta gäller både den utrikesföddas mentalitet men också den attityd mottagningen har i vårt land. Det här måste ske direkt när de kommer till Sverige, först då kan etableringstiden kortas.

En annan slutsats hon gör är att kravbilden på det svenska språket måste ändras, att man måste lära sig svenska på det sätt som krävs för att bli anställningsbar.

– Trots att man klarar SFI:s högsta nivå är flera inte anställningsbara eftersom de ofta pratar svenska med sitt hemlands ordmelodi, säger Kee Bergman.

Projektrapporten är skickad till arbetsförmedling, kommunen, region Gävleborg, länsstyrelsen och regeringen.

– Förhoppningen är att vi får se en förändring, steg ett är att vi faktiskt börjar arbeta med det här för vi har metoderna i det här projektet, säger hon.


Therese Nilsson

therese.nilsson@ht.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy