Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Vägarbeten frestar på tålamodet

Vägunderhåll hör sommaren till lika mycket som jordgubbar. Men trots att arbetena måste göras är det många som irriteras över köbildning och ökad trafik på smitvägar runt arbetsplasterna. I sommar är det särskilt riksväg 83 mellan Bollnäs och Kilafors som rustas upp.

I höger körfält rullar trafiken, för tillfället från mot Gävle. Om en stund får trafikanterna snällt vänta medan mötande trafik har grönt ljus. Till vänster pågår arbetet med att byta ut kantbalkarna.

Annons

Lenningebron korsar Voxnan strax sydost om Bollnäs. I riktning mot Bollnäs är det endast trafik i höger körfält och bilarna släpps på växelvis med hjälp av trafikljus. I vänster körfält håller anläggningsarbetaren David Dahlin på att rensa bort resterna efter en stor gjutform av trä. Den har använts till att gjuta de massiva kantbalkar av betong som sitter på sidan av bron.

- Man tar bort räcket och krossar den gamla kantbalken. Sedan formar man och gjuter en ny. Och sedan river man bort trägjutformen. Vi tar en sida i taget, säger David Dahlin.

Bytet av kantbalkar i Lenningebron är inte det enda vägarbetet längs riksväg 83 mot Gävle. Under sommaren har det pågått asfaltering på olika platser ända från Ren och ner till Stråtjära sydost om Bergviken. Periodvis har det varit stora störningar i trafiken. Gunnel Brolin som har sommarstuga i Böle är hjärtligt trött på alla vägarbeten som pågår samtidigt i Bollnästrakten.

Annons

Annons

- Det är oerhört enerverande! Mellan Segersta och Vevlinge kan man inte åka och här har de haft lotstrafik så man fått stå och vänta i tjugo minuter. Och så det här nu! Jag förstår inte hur Trafikverket samordnar, säger hon.

Lennart Helsing på Trafikverkets pressjour säger att det är svårt att göra på något annat sätt. Det finns nämligen i stort sett inget vägarbete som går att utföra vintertid.

- Vill vi ha vägar så måste vi jobba på dem. Detta under en begränsad säsong som tyvärr sammanfaller med semestertrafiken. Men på sätt och vis kan man vara glad att det sker under sommaren när det inte stör yrkestrafik och arbetspendling lika mycket, säger han.

En vardagsförmiddag är trafiken över bron ganska beskedlig och turtagningen mellan vänster och höger körfält går smidigt. Men rusningstid kan innebära långa köer och väntetider. Då är det frestande att svänga in på gamla vägen och köra över byn Woxsätter i stället. I byn bor det flera barn och husen ligger alldeles intill vägen. Ändå kör folk fort, och trafiken har ökat sedan vägarbetena inleddes. Det berättar Lena och Håkan Toresson som har sitt sommarställe i Woxsätter.

- De kör som galningar. När vi hade barnbarnen här ställde vi ut leksaker på vägen för att få folk att sakta in. Men det struntade de i, de körde till och med på leksakerna! säger Lena Toresson.

Annons

Gunnel Brolin är trött på köerna och tycker att Trafikverket samordnar sina vägarbeten dåligt.

Annons

Anders Åhlén är arbetschef för DAB Norrland. DAB utför arbetet på Lenningebron på uppdrag av PEAB som i sin tur gör det på uppdrag av Trafikverket. Till höger anläggningsarbetaren David Dahlin.

Lena och Håkan Toresson ser en ökad belastning på vägen utanför sommarhuset i Woxsätter. Fort går det också.


Tobias Bernander

tobias.bernander@ljusnan.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy