Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Bolag ska dra turister

Ett steg mot en samlad turist- och besöksorganisation togs på Café August på tisdagskvällen.

Henrik Rugolo vid Frägsta kulturgård visade exempel på hur man kan jobba med turism.

Annons

Nära 70 deltagare kom för att höra förslaget till ett framtida så kallat destinationsbolag för kommunen. Det var huvudsakligen branschfolk inom turistnäringen, men även en och annan allmänt intresserad.

– Jag tycker att det var ett positivt möte. Det var inte så många frågor men gav många svar, kommenterade Catherine Vennberg, en av deltagarna i den strategigrupp som arbetat med ett förslag till en framtida organisation för ett destinationsbolag.

Annons

Annons

Turistbranschen är oavsett kvällens möte på stark frammarsch. De har manifesterats i nationella mål.

– Ska vi nå målen 2020 så måste vi ha ett destinationsbolag, kommenterar Catherine Vennberg.

Avgörande för fortsättningen är vilket intresse deltagarna i mötet kommer att stöta på när de tar med sig intrycken från kvällen och om det finns intresse inom näringen och befolkningen.

I så fall ska en interrimstyrelse bildas för att bland annat ta fram stadgar till en ekonomisk förening. Förhoppningen är att den ska kunna bildas kring årsskiftet.

Ett scenario som visades för deltagarna innebar att turistnäringen 2020 skulle ha en omsättning på 744 miljoner kronor och omfatta 492 anställda inom Hudiksvalls kommun. I dag räknar man med att det finns 246 anställda i turistnäringen.

Destinationsbolagets uppgift blir att öka kommunens attraktionskraft, jobba för nyetablering och kompetensförsörjning och utveckla turistbyråer och besöksmål.

Fakta

Turism

Svensk turism har haft en stadig tillväxt under hela 2000-talet. Både turismkonsumtionen i Sverige och exporten, det vill säga värdet av utländska besökares konsumtion i Sverige har ökat kraftigt. Idag sysselsätter besöksnäringen drygt 160 000 personer och turismens andel av Sveriges totala BNP är cirka 3 procent.

Källa: regeringen.se


Bo Wikman

bo.wikman@ht.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy