Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Föräldrar i Söräng tar strid för skolan

När skolan och förskolan skulle läggas ner i Holmsveden valde Anna-Karin Englin och Martin Edenhag att flytta till Bollnäs. Nu har de tre barn och än en gång står de inför samma hot. - Vi valde att flytta till Söräng för att det var en bra skola. Nu är alla byskolor i fara, säger Anna-Karin.

Familjen Englin-Edenhag flyttade från Holmsveden när skolan och förskolan lades ner. Nu bor de i Söräng och står än en gång inför hotet om skolnedläggelse.

Annons

Det pyr i de mindre samhällena i Bollnäs kommun. Ingen är beredd att offra sin skola. Och det handlar inte bara om barnens trygghet utan även om ortens överlevnad, anser många.

Anna-Karin Englin och Martin Edenhag förstår precis vad de menar.

När de fick döttrarna Frida och Matilda, i dag 9 och 6 år, bodde de i sommarstugan i Långbo utanför Holmsveden. Där skulle de ha bott kvar om inte förskolan och skolan lagts ner.

Annons

Annons

- Då var jag arg, jag skrev insändare och gick på alla möten, men ingenting hjälpte, säger Anna-Karin när vi träffar henne och familjen.

De valde att flytta till Bollnäs och bodde först i ett centralt radhus, men när inte Frida trivdes i förskoleklassen köpte de huset i Söräng. Efter det har de fått ytterligare ett barn, lillkillen Ludvig, 1. I dag är alla tre är inskrivna i samma skolområde.

- Jag jobbar själv som förskollärare här i Söräng och Martin är lärare i Rengsjö. Så vi är pedagoger båda två. När vi flyttade hit var det framför allt för att de hade en bra skola. Men nu står vi nog snart där igen, säger Anna-Karin.

Både hon och Martin tycker att det är viktigt att byskolorna får leva vidare, samtidigt är de medvetna om att det inte går att driva hur små skolor som helst. Men i Söräng har man fått öppna en ny förskoleavdelning för att få plats med de mindre barnen.

- Inom ett par år kommer underlaget att ligga runt 80 barn i förskoleklass och skola. Men kommunen tycks inte nöja sig med färre än hundra, säger Anna-Karin med en suck.

Det här är ju inte första gången som skolan är hotad i Söräng, förra gången lyckade föräldrarna rädda den.

Nu är de åter beredda att ta upp kampen.


Åsa Kastman

asa.kastman@soderhamnskuriren.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy