Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Bromsäng – städning för miljoner

Allt avfall på Bromsäng ska bort. Men det är svårt för kommunen att hitta företag och förbränningsanläggningar som kan ta emot avfallet. I första vändan ska 11,3 miljoner kronor reserveras från 2010 års budget enbart för att frakta bort skräpet.

Annons

Avfallshögarna ligger kvar än så länge kvar på Bromsäng. Men jakten på en godkänd förbränningsanläggning pågår.

– Vi hoppas att hitta en nära Söderhamn, säger Per Dahlström.

Länsstyrelsen vill inte att fluffet läggs på Långtå.

Två provsändningar med plast har gått i väg till ett miljöföretag som kan tänka sig att återvinna plasten. Mycket talar för att de kan ta sig an de 90 tom plast som finns på området. Men uppgörelsen är inte undertecknad av företaget.

Annons

Annons

För att bli av med kalken måste även den analyseras noga liksom metallspånet.

Beslutet att frakta bort allt avfall ligger fast, och det kommer att kosta pengar.

Tekniske chefen Lars Ståhl har begärt 11,3 miljoner kronor för att kunna frakta bort allt avfall. Pengarna kommer att reserveras i bokslutet för 2010. Kommunstyrelsen behandlar ärendet i april och i maj ska kommunfullmäktige ta beslut.

– Då ingår inte rivning av själva fabriken och en eventuell sanering av marken. Det går ju rykten om att avfall skulle ha grävts ner på området, men sådana undersökningar har vi inte gjort än. Vi får se hur det ser ut när allt avfall är borta, säger Lars Ståhl.


Kirsten Bjerknes

kirsten.bjerknes@soderhamnskuriren.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy