Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

"Raggare är något man är"

Med glänsande bilar, skinande frisyrer och slitna skinnvästar finns bara en sak att säga: summer meet. Under helgen har Bollnäs Bright River Cruisers haft sin årliga sommarträff för raggare.

Jonas Åhlund från Bollnäslaget var sugen på öl efter en av grenarna till femkampen.

Annons

Bröderna Ulf och Kjell Helmer från Haracke i Västmanland har varit på Summer meet i Bollnäs åtta gånger. De är väldigt nöjda med sällskapet och tycker att händelsen är en av årets höjdpunkter.

- Det är väldigt trevligt här i Hälsingland, säger Kjell Helmer och presenterar sin sambo Matilda Granlund som precis fått en nyckelpiga tatuerad på halsen.

- Jag hade ritat den här nyckelpigan med en döskalle på hemma men hade inte tänkt göra den nu, men det blev så när det fanns tatuerigstudio här. Men jag kan inte vara med på femkampen, säger hon och vrider stelt på nacken när hon sätter sig i sin sambos knä.

Tävlingarna hålls av Emma Åhlund och hon har liksom Helmers sina nära och kära med i klubben. Pojkvännen ligger på tatueringsbordet, sonen Aaron sover i vagnen, mamma Yvonne Åhlund ordnar dricka till de törstiga gästerna och hennes bröder laddar för femkamp.

Annons

Annons

På kvällen åker raggargänget i karavan till stan för att "titta lite" och sedan tillbaka till logen för dans och fest hela natten lång. På parkeringen vid hambologen finns både tält och husvagnar för de som har långt att åka eller inte vill ta bilen hem.

Pär Hed, ordförande i klubben sedan starten 1993, hoppas på att kunna vakna på måndag och känna att han gjort något bra. Lokalen som inte har använts på 15 år är ny för klubben men är ett gammalt kultställe. I helgen är den öppen för allmänheten och i slutet på augusti är det dans för "vanliga" människor.

- Då kommer dansbandet Sven-Erics hit. De spelade mycket här på 1970- och 80-talet, och det ska bli roligt, säger Pär Hed.

Han säger även att det är gemenskapen och intresset som är viktigast för raggarna under ett summer meet.

Det tar ungefär 20 minuter för Ronnie Färkers från Bjursås, att spraya och fixa sin frisyr.

Femkampen uppskattades av såväl stora som små. Tävlingarna var jämna mellan Bollnäslaget och Los Raggos.

Cabriolet från 1959.

Aaron Fredriksson Åhlund, fem månader, har inte blivit klubbmedlem ännu men är den yngsta av alla på Bollnäs summer meet på Hambologen utanför Kilafors.

Annons

En av grenarna i femkampen var att flytta vatten från en hink till en annan med hjälp av ölflaskor. (Hur man bar sig åt var upp till laget att bestämma. Men hinken skulle rinna över innan det var färdigt).

Annons

Bröderna Ulf och Kjell Helmer från Haraker, har Azymol i håret för att få den rätta frisyren. Det är en plåttub med kräm i. Som brylkräm fast bättre. Alla borde använda det, säger Ulf Helmer.

En bild säger mer än tusen ord. Men är man raggare så är man, med eller utan raggarskåra ...

Den andra grenen i femkampen var att skruva ihop rätt bult med rätt mutter, utan att se.

Torbjörn Heinlaid äger området som klubben hyr. Men även han har ett stort intresse för bilar och utanför sitt hus har han parkerat sin cabriolet från 1959. Jag är det första svenska ägaren, och förmodligen den sista, säger han.

Emma Åhlund har skrivit sin pojkväns namn Jerry på ett säkert ställe. Och under tiden som hon visar upp sin nya tatuering för fotografen får Jerry sin tatuering "Emmas" på ett ännu säkrare ställe.

Så gott som alla hade en skinnväst med Bollnäs Bright River Cruisersloggan på under årets summer meet.


Sandra Persson

sandra.persson@ljp.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy