Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

"Hälsingespråket måste bevaras"

Så har det pratats i Järvsö, eller Jarse på dialekt. På onsdagen hade dialektsamlingen Jarsemål premiärvisning för boende på Öjegården i Järvsö.

Boende på dagverksamheten på Öjegården i Järvsö fick ta del av premiärvisningen av Jarsemål. Några av dem har också hjälpt till att bevara dialekten från Jarse.

Annons

Genom projektet Hälsingespråket som startades 2004 har Jarsemål spelats in. I måndags var den färdigredigerad och premiärvisningen hölls på onsdagen på Öjegården. Där också arbetet med Järvsödialekten påbörjades.

– Eftersom det var här vi började arbeta så ville vi också ha premiärvisningen här, berättar projektledaren Åke Olsson.

Med hjälp av flera boende på dagverksamheten har projektledaren Åke Olsson samlat dialektuttryck från Järvsö tillsammans med förklaringar. Genom en databas har de lagt upp dialekten på projektets hemsida där orden går att lyssna på samtidigt som man kan läsa en förklaring för varje inspelat ord.

Annons

Annons

– Hälsingespråket måste bevaras, annars försvinner den med den här generationen, förklarar Åke Olsson.

I och med premiären för Jarsemål visades också en film som handlade om den avlidna Karl Öhman från Nyskogen som också tidigare bodde på Öjegården och som deltagit i dialektkurserna som varit ordnade där. I filmen berättar han om sin uppväxt på den fäbodvall han bodde i ute i skogen under sin barndom. Producerat filmen har Ljusdalsbygdens museum gjort och Åke Palm har filmat.
– Med hjälp av kameran har jag låtit människorna berättar, säger han.

Projektet har pågått i flera år och än är inte arbetet med att bevara Hälsingespråket klart.

– Det tar åtminstone två år till, tror Åke Olsson.

Nästa steg är att bevara dialekten och spela in från Ljusdal, Färila, Los och Ramsjö.

Åke Palm från Ljusdalsbygdens museum har filmat den film som visades i samband med premiären av Jarsemål.

Åke Olsson projektledare från Studieförbundet.


Jennifer Ek

jennifer.ek@ljp.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy