Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken konst väljer du?

/

Med Önskekonst 2009 återupptar Länsmuseet Gävleborg ett demokratiskt experiment från 1970-talet och låter besökarna styra inköpet.

Annons

Länsmuseet är känt för sin förstklassiga samling 1900-talskonst. Nu vill museiledningen ytterligare betona samtidskonsten och lyfta fram Länsmuseet Gävleborg "som ett av landets främsta konstmuseer".

Utställningen Önskekonst 2009 är upptakten till denna satsning. Att besöka denna första upplag, som nyligen öppnat, är väl värt en Gävleresa.

Som de lysande stenarna i ett kalejdoskop är de 14 konstverken av de namnkunniga Stockholmskonstnärerna Jacob Dahlgren, Anna Finney, Jens Fänge, Meta Isæus-Berlin, Eva Marklund, Anneè Olofsson och Cecilia Sikström samlade.

Jag roterar i salen och hela intrycket ändras beroende på vems verk jag står närmast, så intensiva är de. Länsmuseets intendent Kristina Lindkvist gör ett försök i utställningskatalogen att beskriva vad som i dag betecknas som hög konstnärlig kvalitet. Det berör och öppnar dörrar i vårt inre, dörrar som vi inte visste fanns.

Så är det med vart och ett av dessa verk. Kanske är det därför jag kommer att tänka på barndomens kalejdoskop, där allt tycktes vara möjligt och jag aldrig visste vilken spännande bild som vändes upp härnäst.

Jag tittar på Jakob Dahlgrens Caracas 1977, gjord av hundratals bitar av Eldoradoförpackningar från olika buljongsmaker. Färgkombinationerna återupprepas och när jag stirrar på bilden stannar den kvar i huvudet några sekunder, i sina komplementfärger.

Eva Marklund, som växte upp i Söderhamn, fortsätter att utforska vårt seende och hur bilder byggs upp. Tidigare har hon arbetat bland annat i plåt. Nu har hon tagit fram ett gammalt konstnärsmaterial, linoleum. "Slöja" heter det ena av de två verk hon deltar med. Där har hon skurit i den mjuka linoleummattan så att man anar två kvinnoögon. Jag tittar på dem genom kameraögat och då framträder en annan bild, ett ansikte. Var finns då slöjan?

Mitt i utställningshallen rullar Anneè Olofssons dvd Say Hello Then Wave Goodbye på en jätteduk. Den tar 11 minuter och jag blir helt fixerad av kvinnoansiktets gradvisa upplösning. Är det en död människa som gradvis kallnar? är min första tanke. Så fort livet försvinner! Lyckligtvis är det endast en isavgjutning av konstnären själv som smälter bort. Men jag kan inte ta blicken ifrån processen.

Hela utställningen innehåller som sagt 14 fulladdade verk. Det här var bara ett smakprov!

Ett av dem kommer lyckligtvis att få stanna på Länsmuseet Gävleborg.

Nu är det upp till besökarna att bestämma vilket!

1971, strax efter det revolutionära 1960-talet, lät museet publikens röster avgöra vilket samtidsverk som skulle komplettera samlingen. Det har gått närmare fyrtio år sedan dess och nu är det dags igen.

Fram till sista maj kan varje besökare lägga sin röst på ett av 14 verken gjorda av de åtta namnkunniga samtidskonstnärer som museet bjudit in; Jacob Dahlgren, Anna Finney, Jens Fänge, Meta Isæus-Berlin, Eva Marklund, Anneè Olofsson och Cecilia Sikström.

Samtliga är verksamma i Stockholm och med ett undantag födda under 1960- och 70-talet.

Eva Marklund, född i Söderhamn, är den enda som kommer från länet. Men hälften av dem är liksom hon födda på mindre orter, som Lycksele och Finspång.

Varje år ska hädanefter minst en stor utställning med samtidskonstnärer verksamma i Sverige visas på Länsmuseet.

Annons
Annons