Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta lärdom av Danmark

/

Annons

De dystra rapporterna om konjunkturläge, varsel och arbetslöshet duggar tätt. Och trots att den senaste veckostatistiken från Arbetsförmedlingen talar om drygt 600 färre arbetslösa i slutet av förra veckan, jämfört med veckan innan, ska man inte dra några växlar på det. Varslen verkar förvisso ha avtagit, även om de fortfarande är många, men tyvärr är det nog långt kvar innan vi kan se ett trendbrott för arbetslöshetsutvecklingen.

Vad vi däremot med säkerhet kan räkna med är att det här, och mer därtill, blir föremål för debatt i riksdagen i morgon mellan partiernas olika ekonomisk-politiska talesmän. För i morgon lägger finansminister Anders Borg (M) fram regeringens ekonomiska vårproposition för riksdagen vartefter innehållet, kombinerat med kritik mot vad den inte innehåller, blir föremål för debatt i kammaren.

Sannolikheten är stor för att den höga ungdomsarbetslösheten kommer att beröras, inte minst i form av kritik levererad från oppositionen, men det kommer tråkigt nog inte att levereras många goda förslag för att åtgärda problemet.

Sverige har i dag näst högst ungdomsarbetslöshet bland EU-länderna. Bara Spanien är sämre. För Gävleborg är det extra illavarslande att länet dessutom har näst högst ungdomsarbetslöshet i landet.

Men det här är inte något nytt. Ungdomsarbetslösheten var oroväckande hög redan då vi befann oss i allra hetaste högkonjunkturen. Och då kan det inte vara överraskande för någon att den blir katastrofal då konjunkturen vänder nedåt, eller som nu djupdyker.

Därför blir det tramsigt när Thomas Östros (S) försöker använda den höga ungdomsarbetslösheten som exempel på att regeringen inte gör något utan bar tittar på. Och interpellationen till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) från riksdagsledamoten Raimo Pärsinnen (S), Hofors, uppbackad av kollegan Roland Bäckman (S), Ljusdal, med frågor om vad Littorin avser att vidta för politiska åtgärder för att förbättra de ungas arbetsmarknadssituation i Gävleborg blir en anings löjeväckande då de inte själva levererar några ordentliga förslag. Och vid den tid då deras eget parti satt vid regeringsmakten inte vidtog åtgärder för att förbättra den arbetsmarknadssituation som de nu finner oacceptabel.

Anledningen till att vi nu befinner oss där vi gör med den exceptionellt stora ungdomsarbetslösheten är att alliansregeringen inte vidtagit tillräckligt med åtgärder för att förändra den utveckling som den förra socialdemokratiska regeringens politik bäddat för. Alliansregeringen har förbättrat situationen, men skulle kunna ha gjort betydligt mer. Tyvärr är det moderata statsråd som sitter med ansvaret allt för fegt för att vidta de åtgärder som behövs.

För att den höga ungdomsarbetslösheten ska kunna komma ner på mer acceptabla nivåer behövs självklart fler jobb. Men det är ingenting som man snyter ur näven mitt i en lågkonjunktur. Däremot kan man förändra de strukturer som i dag försvårar för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Så att det ljusnar även för ungdomarna när konjunkturen vänder åter.

Då handlar det om att minska trösklarna och göra arbetsrätten mer flexibel. Ta lärdom av Danmark och den flexicuritymodell som finns där.

Annons
Annons