Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V oeniga om både ingredienser och recept

/

Annons

Visserligen är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Hudiksvall överens om skolpolitiken i kommunen. Men frågan är om deras respektive rikspartier kan komma överens.

Socialdemokraterna vill exempelvis ha betyg från sexan. Vänsterpartiet vill avskaffa betygen helt och Miljöpartiet, det tredje partiet i det rödgröna samarbetet, vill ha betyg bara i avgångsklasserna.

Vänsterpartiet och stora delar av Socialdemokraterna är kritiska mot friskolor, medan Miljöpartiet är positivt till ett system där friskolor finns sida vida sida med de kommunala.

Nu har de tre rödgröna partierna ändå bestämt sig för att tillsätta en arbetsgrupp som ska ta sig an utbildningspolitiken.

"Hur stor gruppen ska vara och riktigt vad den ska göra har vi inte bestämt än", säger Ingrid Burman (V), tidigare vice partiledare, till Svenska Dagbladet.

Och om man ska döma av vad som hittills kommit ut av de övriga gemensamma arbetsgrupperna ska nog inte förväntningarna vara för högt ställda.

Visserligen säger de tre rödgröna partierna att skolan är viktig. Men hur ska man kunna enas med så olika recept när det exempelvis gäller betyg och friskolor.

Vänsterpartiet har länge hållit emot försöken att hitta en gemensam skolpolitik före valet. Kanske inser vänsterpartisterna att det knappast kommer att gå. Och nu har partiet uppenbarligen övertalats att vara med.

Från flera olika socialdemokratiska håll kommer signaler att kunskap och betyg är viktiga och att man måste ställa högre krav på lärarutbildningen.

LO:s Irene Wennemo säger exempelvis "att betyg eller tydliga omdömen är arbetarbarnens bästa vän".

Och Carin Jämtin, tung socialdemokrat i Stockholm, betonar att ordning och reda är särskilt viktigt för de barn som har svårigheter med inlärningen.

Så lät det inte för några år sedan.

Ändå är dessa nytänkande socialdemokrater noga med att påpeka att de inte tagit intryck av utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Tvärt om utmålas han som en otäcking som vill ha kadaverdisciplin och hårda tag.

Jan Björklund har säkerligen gjort ett och annat utspel som kan ifrågasättas. Men utan vidare jobbar han och hela alliansregeringen med att utveckla skolan och lärarutbildningen på ett medvetet sätt, till skillnad från tidigare S-regeringar.

Under de senaste S-regeringarna ökade utslagningen från skolorna drastiskt. Och allt fler lämnade skolan utan fullständig behörighet.

Även om Socialdemokraterna och Miljöpartiet närmat sig allianspartierna i skolpolitiken, är avståndet fortfarande stort till Vänsterpartiet.

I praktiken tycks det knappast spela någon roll på lokalplanet i Hudiksvall. Där jobbar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på, trots att deras skolpolitik på riksplanet spretar åt lite olika håll.

Och inte så lite olika! Hur ska man exempelvis kunna enas om betygen där Socialdemokraterna står alliansen rätt nära och där Vänsterpartiet avfärdar alla former av betyg?

Hur ska man kompromissa kring detta, och hur ska Miljöpartiet kunna värna den fortsatta utvecklingen av friskolor parallellt med de kommunala skolorna när Vänsterpartiet och stora delar av Socialdemokraterna är direkt negativa mot friskolorna?

Antingen blir det ingen överenskommelse. Och då ökar de rödgrönas trovärdighetsproblem.

Eller också syr de ihop en kompromiss som troligen blir en rätt urvattnad soppa.

När förutsättningarna är att partierna varken är eniga om ingredienserna eller om receptet kan det knappast bli något annat.

 

 

 

Annons
Annons